Nieuws
31-05-2023 | Door Iep van der Meer

Koopman TransMission neemt tien nieuwe MAN bakwagens in gebruik, waaronder een TGL met een lichtgewicht opbouw. Daarnaast levert MAN-dealer Sommerauer Trucks ook nog negen 18.430 BLS 4x2 trekkers aan Koopman Cargo.


 

Koopman TransMission is onderdeel van de Koopman Logistics Group B.V. en is al jaren een trouwe MAN-klant van Sommerauer Trucks. Al sinds 1957 maken MAN-trucks deel uit van de vloot van Koopman en nu is de keuze wederom op MAN gevallen. 

Koopman is actief in het transport van personenauto’s, 24-uurs distributie en general cargo. Voor Koopman Cargo zijn er negen MAN TGX 18.430 trekkers in opdracht gegeven met de ruime GM-cabine. Voor Koopman TransMission bestelde het bedrijf tien nieuwe bakwagens voor de distributie in zowel Noord- als Zuid-West Nederland.

Lichtgewicht opbouw

Eén van de nieuwe MAN TGL bakwagens is voorzien van een ultralichte opbouw van Karhof, de zogenaamde BesteBak XL Lightweight. Deze opbouw is gemaakt van composiet panelen van gerecyclede kunststoffen, waardoor het eigen gewicht zo’n 900 kilo lager is dan dat van een conventionele opbouw. Dat betekent dus bijna een ton meer laadvermogen. Een D’Hollandia 1,5 tons laadklep en een zijdeur met een ergonomische instap maken de opbouw compleet. En aan het eind van de levensduur is de gehele opbouw te recyclen en kan Karhof er weer een nieuwe laadbak van maken.

Daarmee zet Koopman twee belangrijke stappen in verduurzaming: tijdens het gebruik bespaart het bedrijf door het lage eigengewicht direct op brandstof en daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen. En aan het eind van de levensduur heeft Koopman een truck die voor een groot deel weer recyclebaar is, in plaats van dat de plywood laadbak eindigt als chemisch afval.

Onderweg naar de transitie

Koopman koos voor de MAN TGL vanwege de transitie naar schonere binnenstedelijke distributie, omdat de onderneming in de steden uiteindelijk alleen nog maar met Zero Emissie voertuigen wil rijden. Daar zet het bedrijf al op in, maar dit is nog niet overal praktisch en financieel haalbaar. “Met deze stap optimaliseren we tevens het gebruik van onze dieselvoertuigen; hoe lichter het voertuig, hoe zuiniger en schoner. Daarnaast maakt de versimpeling van onze bakwagens (waarvoor we voorheen alleen gebruikmaakten van de zwaardere TGM 12.250) het mogelijk om de inzetduur te verkorten. Op deze manier kunnen ze eerder ruimte maken voor elektrische voertuigen als die straks volop beschikbaar zijn”, aldus General Manager Fleet & Facilities Wouter Renkema.

Voor de nieuwe MAN-trucks is een onderhouds- en reparatiecontract afgesloten met MAN-dealer Sommerauer Trucks. De eigen werkplaats van Koopman kan zich daardoor hoofdzakelijk toeleggen op het onderhoud van de vloot van Koopman Autotransport. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
05-06-2023
p-eot-man-tgs-individual-ultimaax-2-1400

MAN met Hendrickson vering naar TKD

Tijdens de TKD in Almere toont MAN een primeur met de nieuwe Hendrickson Ultimaax Elastomeervering. Dit systeem zorgt…
Nieuws
27-07-2023
MAN Dutch Commander (4)-1400

MAN TGX Dutch Commander

‘The only way is Dutch’ is een veelgehoorde kreet in de Europese showtruckwereld als het aankomt op modificeren van vrachtwagens. …
Nieuws
08-08-2023
Den Engelsen demo

Legergroene MAN TGX van Den Engelsen

Den Engelsen Bedrijfswagens heeft een bijzonder geslaagde demo op de weg gezet. Misschien heb je hem al gezien in…