Noorse Volvo F12 in Sties kleuren

Nieuws
16-08-2019 | Door Iep van der Meer

In Noorwegen is een complete Sties bakwagen herbouwd en in de bekende kleuren gespoten. De truck werd oorspronkelijk door Arne Pedersen Transport in gebruik genomen maar hij is nu exact volgens de Sties specificaties uit de jaren tachtig opgebouwd, compleet met de Bussbygg opbouw en de klassieke Thermo King.

Toen Leif Røvik en Stein Erik Gurigard aan dit project begonnen, gingen ze ervan uit dat de bedrijfsnaam Sties Termo-Transport eigendom was van Bring, het bedrijf waar Sties in op is gegaan. Navraag leerde dat er geen bezwaren waren om de oude bedrijfsnaam nieuw leven in te blazen op deze, inmiddels klassieke combinatie. De beide Noren hebben tevens de domeinnaam www.sties.no geclaimd.

De Volvo truck stond online te koop als bakwagen met een platte laadbak. Technisch was de Volvo nog in een uitstekende staat en er stond slechts 4,5 ton op de klok. Natuurlijk had het chassis in de strenge Noorse winters wel wat geleden maar nadat Vämland's Truck Consultant in Zweden het chassis aanpakte is alles weer zo goed als nieuw. Bussbygg ging de uitdaging aan om de originele opbouw van de motorwagen te verzorgen. Ze vonden oude scharnieren en andere originele accessoires in hun magazijn waardoor het geheel helemaal klopt.

Leif en Stein Erik willen met de truck de weg op en eigenlijk willen ze een paar oude Sties routes en reizen maken. De hele combinatie is om die reden gekeurd en gekentekend. Eén van de consequenties aan de hedendaagse wetgeving is dat er zijafscherming gemonteerd moest worden.

Het gaat op dit moment alleen nog om de motorwagen. De aanhangwagen die je op de foto’s ziet is geleend van Espeland Transport. Daarmee benadert de combinatie het beeld zoals velen dat nog in hun herinnering hebben van het legendarische Sties uit Noorwegen. En let op het detail, de originele Sties chauffeursmap ligt achter de voorruit.

Check ook het filmpje even! Foto: Tormod Magelssen, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Veteranlastebilen

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-03-2023
Volvo L495 (6)

Volvo L495 met 'schone' Euro 0 dieselmotor

Tussen alle moderne Euro-6 en elektrische trucks is het soms heerlijk om nog even terug te gaan in de tijd.…
Nieuws
03-09-2020
Sties_Volvo_4.jpg

Sties zette de toon in koel- en vriestransport

De Noorse carrosseriebouwer Bussbygg, gevestigd in Skala, niet al te ver van Alesund, heeft een van zijn…
Nieuws
22-08-2016
Verwers-Expresse-header.png

De Chinese-Six van Verwer's Expresse

Deze fraaie oude Mercedes met zijn dubbele vooras noemen de Engelsen een 'Chinese Six.' De LP 333 Lastwagen met zijn…