Nieuws
29-11-2022 | Door Iep van der Meer

De twee trucks op de foto in de kleuren van John Oudeman verschillen maar liefst 33 jaar in bouwjaar. Beide hebben ze de grootste cabine van DAF, want in 1994 bestond de Super Space Cab nog niet eens. De oude DAF 95 ATi is dan ook een 380 pk Space Cab uitvoering, De nieuwe trekker is een XG+ 530.

De DAF 95 is voorzien van de Eaton Twin Splitter versnellingsbak, een niet gesynchroniseerde bak die bijzonder populair was onder chauffeurs. DAF leverde in die tijd ook de Duitse ZF bakken, maar de Eaton Twin Splitter genoot de reputatie van onverwoestbaar in die tijd. Je kon er zonder de koppeling te gebruiken mee schakelen, en alle vier de standen van de pook hadden drie voorkeuze standen. Daarmee kon je razendsnel door de 12 versnellingen schakelen, maar je moest er wel even de handigheid in krijgen om dat zonder koppeling te doen.

De oude 95 werd gekocht door Jan Oudeman, zijn zoon John heeft de zaak inmiddels overgenomen en hij koos wederom voor DAF. In de nieuwe DAF XG+ 530 is van een koppelingspedaal helemaal geen sprake meer, en de keuze van de versnellingen gaat volledig automatisch. Keuze uit meerdere versnellingsbakken is er niet meer bij DAF tegenwoordig, de 12 traps ZF Traxon bak is gewoon standaard. Verder zijn de verschillen duidelijk, en het laat zien wat er in de afgelopen jaren gebeurd is op het gebied van comfort en ruimte. In zijn tijd was de Space Cab al een ongekende luxe, maar met de nieuwe XG+ heeft DAF de lat behoorlijk hoger gelegd. 

Trouwe DAF klant

De liefde voor DAF zit diep bij de familie Oudeman. De eerste truck van ons nationale truckmerk werd al in 1956 aangeschaft! Overigens is de DAF 95 niet al die tijd in het bezit gebleven van de transporteur uit Heerhugowaard. De trekker werd in 1996 verkocht aan een collega vervoerder, maar tien jaar later deed de kans zich voor om hem terug te kopen. De truck werd volledig gerestaureerd en weer in de oude huisstijl teruggebracht, compleet met de naam Jan Oudeman op de grille. Daarmee is er een mooi stukje historie bewaard gebleven.