Politie beboet automobilisten die trucks bedreigen

Nieuws
13-07-2018 | Door Tim de Jong

In het midden van Nederland heeft de politie de afgelopen week 96 bekeuringen uitgedeeld aan automobilisten die zich asociaal gedroegen richting vrachtwagens. Er was zelfs een automobilist die ter plekke zijn rijbewijs moest inleveren.

De politie zette een gehuurde onopvallende vrachtwagen in en enkele onopvallende auto’s en motoren om de overtredingen te kunnen waarnemen. Alle overtreders werden aan de kant gezet, zo meldt de politie op de eigen website.

2x mobiele telefoon

Meest in het oog sprong een bestuurder die zojuist aan de kant was gezet omdat hij met zijn mobiele telefoon bezig was tijdens het sturen. Na ontvangst van de bekeuring mocht hij weer verder, waarna hij de vrachtwagen van de politie inhaalde en opnieuw zijn telefoon in de hand bleek te hebben. Dit kwam hem te staan op een tweede bekeuring van 230 euro. Ook zorgt afleiding in het verkeer, zoals bezig zijn met een mobiele telefoon, vaak voor gevaarlijke situaties, zegt de politie. In driekwart van de gevallen (72 keer) werd een bekeuring uitgeschreven voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het sturen. De meest van deze bestuurders waren bezig om appberichten te lezen of te schrijven. Hierin bleken vrachtwagenchauffeurs overigens bijna net zo vaak de fout in te gaan als bestuurders van personenauto’s.  

Vrachtwagens

Het Verkeershandhavingsteam in Midden-Nederland besloot tot deze themacontrole omdat er geregeld ongevallen plaatsvinden tussen personen- en vrachtauto’s. De oorzaak ligt veelal in het feit dat automobilisten, maar ook fietsers, onvoldoende rekening houden met de specifieke kenmerken van een vrachtwagen, zoals beperkt zicht en een langere remweg, aldus de politie.

Ook trucks gecontroleerd

Negen bekeuringen waren voor veel te hard rijden. In één geval moest een bestuurder zijn rijbewijs inleveren omdat hij meer dan 50 kilometer per uur te hard reed. Verder werden vier bekeuringen uitgeschreven voor het rijden over een verdrijvingsvlak en zeven bekeuringen voor diverse overtredingen. Overigens lette de politie ook op gevaarlijk weggedrag van vrachtwagenchauffeurs ten opzichte van andere weggebruikers. Twee truckers werden bekeurd omdat ze een inhaalverbod voor vrachtwagens aan hun laars lapten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-05-2017
polizeiheli.jpg

Duitse politie controleert vanuit helikopter

Om beter zicht te krijgen op de onderlinge afstanden van trucks, gaat de Duitse politie niet alleen vanaf…
Nieuws
26-06-2020
LKW_Kontrolle_LR.jpg

Bulgaarse chauffeur geeft zichzelf aan bij Duitse politie

Een Bulgaarse chauffeur heeft zichzelf bij Neurenberg aangegeven bij de Duitse politie. Hij had…
Nieuws
27-11-2020
sattelzug-holzfederung01.jpg

Met houten vering op weg naar Libië

Grote verbazing bij de Keulse politie, die op de A4 nabij Overath deze Iveco aanhield. Collega’s van de BAG, de Duitse…