Nieuws
30-08-2019 | Door Iep van der Meer

Alles wat elektronisch is kan gemanipuleerd worden en dat geldt dus ook voor de digitale tachograaf. Dit apparaat moet aan strenge Europese eisen  voldoen en de producenten en programmeurs moeten zich dan ook houden aan allerlei protocollen. Bij de productie wordt continu meegekeken door de instanties en als het apparaat klaar is dan krijgt het via een beveiligd protocol een serienummer. 

Toch slaagt het hackersgilde er steeds weer in om de apparatuur te manipuleren. Dat is een tak van sport waar  heel veel geld in te verdienen valt en dat trekt hele slimme programmeurs aan. Niet gehinderd door allerlei controlerende instanties weten de fraudeurs razendsnel in te spelen op de laatste technieken met betrekking tot de digitale tachograaf. Waarschijnlijk is ook de nieuwe ‘Smart tacho’ al weer gehacked door deze professionals. Het ILT is nu samen met de Belgische Federale Gerechtelijke politie bezig met een onderzoek naar zo’n criminele organisatie. Deze internationaal opererende organisatie zou zich stelselmatig bezig houden met het installeren en hacken van tachograaf software.

Het vermoeden bestaat dat de criminele organisatie vanuit Polen opereert. Vanuit dat land zouden door heel Europa bedrijven en programmeurs worden aangestuurd die tegen betaling de boel manipuleren. In België is nu zo’n fraudeur gearresteerd terwijl hij bezig was met het installeren van illegale software. De man zit vast en wordt ondervraagd.

Opvallend is dat ook deze fraude vanuit Polen lijkt te worden georganiseerd. Dat land is ook de grote spil in de fraude met rijbewijzen en bestuurderspassen. Hoewel Polen een Europees land is lijkt het zich nergens wat van aan te trekken want de bewuste website is gewoon nog steeds in de lucht. Op " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Documencik kun je tot op de dag van vandaag gewoon voor een paar tientjes een rijbewijs, identiteitskaart en een chauffeurspas bestellen. Daarbij levert deze Poolse website betere diensten dan onze eigen KIWA en het CBR. Goedkoper, en nog sneller ook!

Op de website staat een waarschuwing dat het niet om officiële documenten gaat. Uit betrouwbare bron weten we dat onze politie of inspectie echter maar amper de middelen heeft om een vals pasje van een echte te onderscheiden. Pogingen vanuit Den Haag en Brussel om de website uit de lucht te halen hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-11-2020
prawo-jazdy-kolekcjonerskie-holenderskie-1_copy.jpg

Rijbewijs kopen kan nog steeds

BIGtruck schreef al eerder over het kopen van rijbewijzen en bestuurderskaarten, maar nu blijkt dat dit nog steeds gewoon…
Nieuws
12-11-2020
Politi.jpg

Foute bestuurderskaart: 28.500 Euro boete

Het rijden met een geleende bestuurderskaart kan verleidelijk zijn, maar als je gepakt wordt kan het duur uitvallen.…
Nieuws
31-05-2023
ILT Tachograaf

10.000 Euro boete voor tachograaffraude

De Inspectie Leefomgeving en Transport, kortweg het ILT, heeft in Grubbenvorst een truck van de weg gehaald wegens…