Primeur: eerste elektrische Scania 45S in Nederland

Nieuws
15-11-2023 | Door Maarten van der Westen

Scania had een mooie primeur tijdens de Transportdagen van Albert Heijn: de allereerste elektrische Scania trekker die van de productieband is gelopen.

Dit is hem dan: exemplaar 0001. Deze stoere truck is allereerste elektrische Scania trekker die op de productieband in Zweden in elkaar is gezet. De mensen van Scania Nederland zijn er maar wat trots op dat hij nu in Nederland is.

Antwoord

Dit exemplaar betekent heel wat voor Scania: eindelijk kan men meespelen in de race met de andere merken. Nu heeft Scania ook een elektrische vrachtwagen in de zwaarste klasse. De Scania 45S, zo genoemd vanwege zijn vermogen van 450kW (oftewel 612 pk), is het antwoord op bijvoorbeeld de Volvo FH Electric en de Mercedes-Benz e-Actros.

De stoere trekker trok dan ook de aandacht tijdens de AH Transportdagen. Hier was hij voor de allereerste keer te zien. Scania had zich niet ingehouden: de trekker is van alle gemakken voorzien. Dat betekent een stoere zwarte grille en een fraaie zonneklep met ingebouwde verlichting.

Emotie

“Scania is emotie”, zo vertellen ze ons. “Dit is niet alleen een elektrische vrachtwagen, maar het is ook een Scania.” Buiten het typeplaatje en wat stickers is er op het eerste gezicht weinig dat weggeeft dat deze vrachtwagen geheel elektrisch is. Precies wat de bedoeling is van Scania. Nu zullen we nog niet direct een eigenrijder in de containers zien die deze vrachtwagen besteld, maar het toont wel dat een elektrische vrachtwagen niet saai hoeft te zijn.

Als allereerste productiemodel van de nieuwe elektrische Scania blijft komende tijd nog in Nederland. Her en der zal hij opduiken voor promoties. Later gaat hij Europa in om daar hetzelfde te doen. Zelf rijden zal deze auto nauwelijks: omdat hij het eerste exemplaar van de nieuwe productieband is, kunnen er productiefoutjes inzitten. Na zijn tour door Europa gaat hij dan ook terug naar Zweden om compleet uit elkaar gehaald te worden. Eigenlijk een triest einde van zo’n fraaie en bijzondere Scania.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-03-2022
Scaniaelectric-1400.jpg

Elektrische Scania voor 74 ton combinatie in Zweden

Scania levert dit voorjaar een elektrische vrachtwagen met een GTW van 74 ton aan mijnbouwbedrijf Boliden.…
Nieuws
10-11-2021
Scania_houtcombi_LR.jpg

Scania ontwikkelt elektrische truck voor 80 ton GVW

Samen met hout- en papiergigant SCA is Scania gestart met de ontwikkeling van een elektrische truck…
Nieuws
15-09-2020
Scania-e-Mobility-1-20110-009_1.jpg

Scania: Nog geen nieuwe V8, wel elektrische en hybride trucks

Scania kondigde aan vandaag met groot nieuws te komen. Na alle speculaties over een nieuw…