Rechtbank: Duitse overheid rekende teveel Maut

Nieuws
03-04-2024 | Door Maarten van der Westen

De Duitse overheid moet een ondernemer een deel van de gerekende Maut terugbetalen, oordeelde de Rechtbank in Keulen. In de Maut waren verkeerde kosten meegenomen.

Al eerder had een hoge rechter een dergelijke uitspraak gedaan voor de jaren 2010 en 2011, maar blijkbaar is de berekening van Maut nog niet veranderd. Daarom spande een ondernemer een rechtszaak aan tegen de Duitse overheid voor de periode van 2016 tot 2020. De rechter in Keulen geeft de ondernemer nu gelijk: er is teveel Maut gerekend.

In de Maut werden namelijk ook kosten van de verkeerspolitie meegerekend. Dit is in strijd met Europese regels, aldus de Duitse rechter. Alleen kosten voor infrastructuur mogen meegenomen worden in de berekening van de Maut. Kosten voor de politie vallen hier niet onder: die kunnen ook voor andere doeleinden zijn gemaakt.

Als gevolg van de uitspraak moet de Duitse overheid het teveel aan gerekende Maut terugbetalen, inclusief rente. De uitspraak is ook voor Nederlandse transporteurs interessant. Zij zijn immers veel geld kwijt aan de Duitse Maut. Als er teveel gerekend is, biedt dit wellicht mogelijkheden.