Rechtszaak na boete om truck wassen op zaterdag

Nieuws
22-11-2022 | Door Tim de Jong

In Noorwegen speelt een zaak rond een chauffeur die op zaterdagochtend zijn truck waste en die daarvoor een boete van bijna 2.000 euro kreeg van de Noorse inspectie. De werkgever van de chauffeur maakt er een rechtszaak van.

In de zomer van 2021 deed een Noorse chauffeur iets, wat velen van ons doen, lekker de truck in het sop zetten op de vrije zaterdagochtend. De inspectie in Noorwegen dacht er anders over en klassificeerde de wasbeurt onder ‘overige werkzaamheden’. Daarbij werd de tachograaf verder uitgelezen en bleek dat wanneer de truck verplaatst werd voor de zaterdagochtend-wasbeurt, er geen kaart in de tacho zat. Naast de opgelegde boete werd de chauffeur gesommeerd tot een 48-uurs weekendrust.

Waanzin

De chauffeur beoordeelde de actie van de inspectie als waanzin en dat dit een typisch voorbeeld was van een actie die jongeren ervan zou weerhouden om ooit chauffeur te worden. Hij wijst erop, dat er meer collega’s hun truck wassen, op een gesloten terrein en dat er daarna met z’n allen wat gegeten wordt.

De werkgever stapt nu naar de rechter. Het bedrijf stelt dat de chauffeurs die zaterdagochtend komen poetsen, daarvoor niet betaald worden en dat er sprake is van een collegiale bijeenkomst. “Chauffeurs moeten buiten werktijd gewoon bij elkaar kunnen komen voor de gezelligheid.”