Rederij verzweeg feiten bij brand Fremantle Highway

Nieuws
28-07-2023 | Door Iep van der Meer

Bij de brand aan boord van de Freemantle Highway zijn aanvankelijk belangrijke feiten verzwegen door de rederij. Uit concurrentie overwegingen van de klanten werden foutieve aantallen voertuigen opgegeven. Aanvankelijk werd gesproken over 3000 auto’s waarvan 25 elektrisch. Nu blijkt dat het gaat om bijna 4000 voertuigen waarvan 500 elektrisch!

Deze onjuiste opgave van feiten over de lading van het schip is schandalig, want met de grotere aantallen, vooral van elektrische voertuigen zijn de risico’s veel groter dan aanvankelijk gedacht. De brand heeft inmiddels al geleid tot veel discussie rondom elektrische voertuigen, niet alleen aan boord van schepen, maar ook in parkeergarages.

De risico’s bij zo’n brand zijn enorm, aangezien de batterijen zich niet laten blussen. De accupakketten zijn zodanig gebouwd dat er geen water in kan komen, en dus ook geen bluswater. Bovendien blijken sommige soorten accu’s ongevoelig voor het afsluiten van de zuurstof aanvoer. Het eenvoudig afdekken van een brandende, elektrische auto om zo de zuurstoftoevoer af te sluiten zoals Stena Lines aangeeft in Truckblog lijkt dus ook lang niet altijd te werken. Een rederij als TT Lines promoot zelfs elektrisch rijden, en faciliteert zelfs het opladen aan boord tijdens de overtocht. Of dat een goed idee is op een ferry met honderden passagiers aan boord is de vraag.

De nu opgelaaide discussie rondom elektrische voertuigen en brandgevaar kan dan ook serieuze gevolgen hebben voor het vervoer en de stalling van die auto’s. Laten we hopen dat er adequate oplossingen gevonden worden voor dit probleem, voordat we straks met elektrische trucks aan boord van ferry’s gaan. De accupakketten van elektrische trucks zijn namelijk vele malen groter dan die van een gemiddelde Tesla, waardoor de risico’s nog veel groter zijn als er brand uitbreekt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
30-08-2023
Holland Norway (9)-1400

Uitstel van betaling voor Holland Norway Lines

Holland Norway Lines heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het is het zoveelste drama en mogelijk de definitieve…
Nieuws
11-02-2016
ferry2.jpg

Enorme ravage op Irish Ferries boot

De stevige storm die eerder deze week door het Kanaal gierde heeft naar nu bekend is geworden voor een enorme ravage…
Nieuws
20-09-2020
amorellawave-10743-812x501px.jpg

Ferry van Viking Line geëvacueerd

De ferry Amorella van Viking Line is geëvacueerd nadat de kapitein het schip heeft laten stranden voor de kust van een…