Regelmatig onderhoud remklauwen cruciaal

Nieuws
07-02-2024 | Door Iep van der Meer

Regelmatig onderhoud aan de remklauwen van vrachtwagens is cruciaal voor veiligheid en prestaties, vooral in uitdagende weersomstandigheden zoals regen. Dit artikel, geïnspireerd door informatie van autodoc.be en carglass.be, belicht het belang van dit onderhoud en biedt praktische tips voor het herkennen van problemen en het uitvoeren van reparaties.

Risico's van verwaarlozing

Het negeren van de conditie van remklauwen kan leiden tot verminderde remkracht en langere remafstanden, vooral op natte wegen. Dit verhoogt significant het risico op ongelukken. 

Onderhoudstips

1. Inspectie: regelmatige inspectie van de remklauwen is essentieel. Let op tekenen van slijtage, zoals roest of lekkages.

2. Reiniging: het reinigen van remklauwen kan ophoping van vuil en corrosie voorkomen.

3. Vervanging van remblokken: versleten remblokken kunnen de effectiviteit van de remklauwen beïnvloeden. Vervang deze tijdig.

4. Vochtbestendigheid: zorg ervoor dat de remklauwen bestand zijn tegen vocht, vooral belangrijk in regenachtige omstandigheden.

Vijand vocht: extra tips voor remklauw-onderhoud bij vrachtwagens

Een van de meest voorkomende oorzaken voor het uitvallen van de remklauw is het binnendringen van water in het binnenste van het onderdeel. Om dit te verhinderen, hebben we een aantal extra onderhoudstips opgesteld. Let bij het inspecteren van de remklauwen op de volgende zaken:

●     De kappen op de stelschroeven ontbreken of zijn beschadigd. Volledige afdichting is niet langer gegarandeerd. Bij reparatie en onderhoud moeten de kappen altijd worden vervangen.

●     De stofbalg is beschadigd. Bij het vervangen van de remvoeringen moeten de stofkappen op beschadigingen worden gecontroleerd. Ze mogen geen scheuren of barsten vertonen. Defecte vouwbalgen moeten worden vervangen. Bij een remklauw met twee cilinders moeten beide drukstukken met stofbalg en binnenste afdichting worden vervangen. De onderdelen zijn per remklauw in een reparatieset aanwezig.

●     De afdichting van de remcilinder moet in orde zijn. Wanneer in geval van reparatie de membraancilinder of combiremcilinder moet worden gedemonteerd, dient de monteur voorafgaand aan de montage absoluut op de afdichting tussen remklauw en remcilinder te letten. Deze moet minstens 3 mm van de remcilinder uitsteken. Wanneer deze afstand kleiner is, moet de remcilinder worden vervangen omdat de dichting onderdeel uitmaakt van het manchet in de cilinder en niet apart kan worden vervangen. Bovendien moeten het afdichtingsoppervlak en het flensoppervlak vrij van vuil en vocht zijn. 

De invloed van regenachtig weer op rijveiligheid

Regenachtig weer brengt unieke uitdagingen met zich mee voor vrachtwagenchauffeurs. Gladheid, verminderde zichtbaarheid, en het risico op aquaplaning vereisen extra voorzichtigheid. Het onderhoud van remklauwen wordt nog belangrijker onder deze omstandigheden, omdat een goede remwerking essentieel is voor veilig rijden. Chauffeurs dienen zich bewust te zijn van de langere remafstanden op natte wegen en het belang van goed functionerende remmen om tijdig te kunnen stoppen.

Het belang van preventief onderhoud

Preventief onderhoud aan de remklauwen helpt problemen vroegtijdig te identificeren en te verhelpen. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de algemene conditie van het voertuig. Regelmatige inspectie en onderhoud kunnen dure reparaties en onvoorziene stilstand voorkomen. Het advies van experts zoals Dafydd Williams en de specialisten van Continental benadrukt het belang van tijdige vervanging van slijtagegevoelige onderdelen om de prestaties en veiligheid te waarborgen.

Tips voor het omgaan met natte rijomstandigheden

Naast regulier onderhoud van remklauwen, zijn er extra voorzorgsmaatregelen die chauffeurs kunnen nemen tijdens regenachtig weer. Deze omvatten het verminderen van snelheid, het behouden van een grotere afstand tot voorliggers, en het gebruik van geschikte banden voor natte omstandigheden. Het herkennen van de symptomen van aquaplaning en weten hoe hierop te reageren, zijn ook cruciale vaardigheden voor vrachtwagenchauffeurs.

Conclusie

Regelmatig onderhoud aan remklauwen is van vitaal belang voor de veiligheid en prestaties van vrachtwagens. Door aandacht te besteden aan de staat van de remklauwen en tijdig in te grijpen bij problemen, kunnen risico's op de weg aanzienlijk worden verminderd.

Bronnen

autodoc.be

carglass.be

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
23-08-2023
Oliepeilen

Motorolie voor vrachtwagens: soorten, werking en vervanging

Vrachtwagens hebben net als auto's motorolie nodig voor de smering, koeling en de reiniging…
Nieuws
10-04-2024
Auto onderdelen Winparts

Het belang van goed auto onderhoud

Goed auto onderhoud is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je voertuig soepel blijft rijden en om onverwachte…
Nieuws
17-01-2018
bruggen.jpg

Nieuwe minister wil bruggen en tunnels opknappen

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat oude bruggen en tunnels verjongen en vernieuwen.…