Renault Trucks komt met Turbo Compound

Nieuws
13-05-2022 | Door Tim de Jong

Renault introduceert de Turbo Compound techniek op de dertien liter die gemonteerd wordt in de T-Serie van Renault Trucks. Dit motorblok blijft voorbehouden aan de T 480 en kan nu al worden besteld. Leveringen starten in oktober van dit jaar.

Het is een publiek geheim dat Renault Trucks onderdeel uitmaakt van Volvo Trucks. Dus verbaast het niet dat na de I-Shift, bij Renault Optidriver geheten, nu ook de Turbo Compound techniek beschikbaar komt bij het Franse truckmerk. Een Renault T-Serie truck met dit systeem heeft een extra aanduiding op het portier.

Vernieuwingen aan het motorblok

Tegelijkertijd profiteert de T480 van de vernieuwingen aan de motor die we eerde zagen bij de elf liter motor van Renault Trucks. Dus andere zuigers en injectoren, andere, variabele oliepomp, en een nieuwe turbo met kogellagers. Zoals bekend worden turbo’s gloeiend heet en vereist dat een robuuste lagering. Toch werden er nog vaak compactere naaldlagers gebruikt. Renault Trucks stapt daar nu vanaf. Met de Turbo Compound techniek erbij zal de aanstaande T-Serie voorzien van deze techniek volgens het merk tot tien procent zuiniger worden. Mooi nieuws is verder dat de TC-motor 300 Newtonmeter meer koppel geeft, dus dat wordt dan 2700 Newtonmeter. Dat zijn mooie waardes in het hedendaagse internationale vrachtverkeer.