Sjoemelen met tacho: Baas niet altijd mede aansprakelijk

Nieuws
23-09-2018 | Door Tim de Jong

Wanneer inspecteurs tachograaffraude constateren, krijgt je baas meestal ook een boete, omdat hij 'onvoldoende toezicht zou hebben gehouden.' Afgelopen week oordeelde de Raad van State echter anders.

Juristenkantoor Vallenduuk, gespecialiseerd in jurisprudentie rond het wegvervoer, procedeerde lange tijd om bevestigd te krijgen dat het onmogelijk is voor een werkgever om altijd toe te zien op wat een chauffeur, in veel gevallen ver van huis, doet. In het betreffende geval veegde de rechter volgens Vallenduuk een boete van 20.500 euro van tafel.

Het gevolg is dat de inspectie wanneer het ook de werkgever wil beboeten, exact moet aangeven wat de werkgever verkeerd heeft gedaan wat het toezicht houden betreft op de chauffeur. De juristen van Vallenduuk zeggen te verwachten dat dit een hele lastige wordt voor de inspectie.

Overigens werd bij een eerdere zitting in dezelfde rechtszaak het betreffende transportbedrijf veroordeeld tot een boete van € 74.800,-. Tegen dat bedrag werd al eerder met succes bezwaar aangetekend.  De boete werd opgelegd nadat de inspectie kon bewijzen dat er met bestuurderskaarten werd gereden die niet bij de chauffeur behoorde die de inspectie achter het stuur aantrof.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
27-09-2016
BAG-busje-LR.jpg

BAG: 'Gerommel met 1 op de 4 tachografen'

In Duitsland is verbijsterd gereageerd op de vaststelling dat er met één op de vier tachografen van trucks op…
Nieuws
08-09-2020
analogowy_tachograf_2014_1.jpg

Volvo FH van 2014 betrapt met analoge tachograaf

De Poolse inspectie nam onlangs een kijkje in de cabine van een Volvo FH van het bouwjaar 2014. Daar troffen…
Nieuws
20-02-2020
Tacho_ijken_lr.jpg

Rechtbank veroordeelt monteur wegens tachofraude

Voor het eerst is er een monteur veroordeeld in een manipulatieverhaal met de digitale tachograaf, na…