STL: 'Chauffeurstekort neemt iets af'

Nieuws
25-04-2019 | Door Tim de Jong

Volgens de nieuwste Sectormonitor die het vierde kwartaal van 2018 bespreekt, stijgt de omzet in de transportbranche nog steeds. Ook het aantal personeelsleden neemt toe. Er werken nu meer dan 150.000 mensen in transport en logistiek.  Het aantal chauffeursvacatures neemt licht af. Dat zegt het Sectorinstituut Transport & Logistiek (STL).

Al voor het vijfde jaar op rij groeide de omzet in de sector. In het vierde kwartaal van 2018 bedroeg de groei 5,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De logistieke dienstverlening noteerde volgens STL een omzetgroei van 3,9%. Nieuw is  dat de stemming onder transportondernemers aan het begin van dit jaar licht negatief is. Dat is voor het eerst in vijf jaar, aldus STL. De houding van de ondernemers wordt ingegeven door de vrees voor een harde Brexit.

Toename

Intussen neemt het aantal werkgevers voor het eerst weer toe. Het aantal is voor het eerst sinds 2009, toch alweer tien jaar geleden, boven de 6600 gekomen. Dit betreft het aantal bedrijven met personeel.  het aantal chauffeurs stijgt al vier jaar en bedraagt volgens STL nu ruim 86.000. Het aantal open staande vacatures neemt wat af, maar volgens STL blijft de arbeidsmarkt 'zeer krap'.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
23-05-2019
chauffeurDAF.jpg

ING: Chauffeurstekort remt investeringen

Uit het jongste ING rapport over de Nederlandse truck- en trailermarkt blijkt dat de truck- en trailerverkopen…
Nieuws
27-01-2022
Verkeer_Nederland1LR.jpg

ING: Personeelstekort remt groei wegvervoer

Volgens de sectoreconomen van ING worden transportbedrijven van alle kanten geconfronteerd met hogere kosten…
Nieuws
28-02-2018
Scania-chaufferuscoach_LR.jpg

Nog meer geld voor het opleiden van chauffeurs

In de strijd tegen het nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs hebben werkgeversorganisatie TLN en gezamenlijke…