STL werft nog eens 1.250 chauffeurs

Nieuws
17-05-2018 | Door Tim de Jong

Vakbonden en werkgevers in transport en logistiek stellen een extra subsidie beschikbaar voor de opleiding van 1.250 nieuwe vrachtwagenchauffeurs, via de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB).

De sociale partners FNV, CNV, VVT en TLN weten dat de vraag naar goed opgeleide chauffeurs onveranderd groot blijft. Daarbij zien ze dat de wervingscampagne  van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) succesvol is: nog geen twee maanden na de aftrap is de doelstelling van 750 zij-instromers al bijna gehaald, aldus STL Ook het aantal doorstromers zit met meer dan 500 ruim boven de verwachtingen. “We hebben echt meer chauffeurs nodig”, zegt Jan Boeve, voorzitter van SOOB en directeur van TLN. “En in deze sector kunnen mensen échte banen krijgen en niet alleen maar losse opdrachten. Daarom stellen we dit extra geld beschikbaar.”

Meer én betere kandidaten

De werving van nieuwe chauffeurs door het Sectorinstituut is nu ook succesvoller dan afgelopen jaren, zegt STL over zichzelf. In kwantiteit en kwaliteit van de kandidaten. Boeve: “Via de sectorplannen hebben we in 2016 en 2017 2.670 zij-instromers binnengehaald. Voor 2018 komen daar nog eens 2.000 bij. En we slagen er steeds beter in de juiste kandidaten aan te spreken. Mensen die bewust kiezen voor dit vak. Steeds vaker ook relatief hoogopgeleid: driekwart van de aankomende vrachtwagenchauffeurs heeft MBO plus-niveau. Ten opzichte van eerdere jaren slaagt een veel groter percentage voor onze testen.”

Meer doorstroming

"Naast de zij-instromers is er binnen de huidige campagne veel aandacht voor medewerkers die al actief waren binnen de sector en door willen stromen naar vrachtwagenchauffeur," aldus Willem Dijkhuizen van FNV Transport & Logistiek. Hij vervolgt: “Gezien de groei van de sector is het noodzakelijk dat er nieuwe vrachtwagenchauffeurs van buiten bijkomen. We kunnen de groei niet volledig vanuit de eigen sector opvangen. Maar we zullen altijd  prioriteit blijven geven aan de medewerkers die al actief zijn binnen de sector, bijvoorbeeld als logistiek medewerker of als heftruckchauffeur. Voor deze groep is er in de nieuwe campagne perspectief op een nieuwe functie met een contract voor onbepaalde tijd. Al ruim 500 medewerkers hebben de afgelopen twee maanden gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Het laat zien dat we binnen onze sector via scholing medewerkers ruimte geven om verder te groeien".

Grote regionale verschillen

"Er bestaan nog opvallende verschillen tussen de diverse regio's", aldus Tjitze van Rijssel van CNV. "We hebben gezien dat werkgevers in beweging komen als ze zelf de schaarste ervaren, dan pas is het zinvol om wervingsbijeenkomsten te organiseren. In het noorden gaan we deze maand voor het eerst bijeenkomsten houden. Er zijn nu voldoende vacatures en kandidaten. In het zuiden merken we daarentegen dat het aantal kandidaten schaarser begint te worden."

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
24-03-2021
verkeer_A28.jpg

STL: Meer vacatures en meer chauffeurs met pensioen

Het Sectorinstituut Transport & Logistiek heeft een eerste rapport gepubliceerd over de personele…
Nieuws
29-06-2018
Chauffeurstekort_2_LR_2.jpg

STL: 'Aantal chauffeurs in branche stijgt snel'

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) volgt in de ‘Sectormonitor' ontwikkelingen op de arbeidsmarkt…
Nieuws
21-09-2018
oudere_chauffeur.jpg

Sectorinstituut: ‘Er blijft meer werk liggen’

Ondanks dat er een recordaantal van 147.174 werknemers (+3,9% t.o.v. vorig jaar) werkzaam is in de sector,…