Tachograaf data 56 dagen bij je houden

Nieuws
12-02-2024 | Door Iep van der Meer

Tachograafdata moet op dit moment 28 dagen aantoonbaar zijn bij controles onderweg. Per 1 januari 2025 wordt dat echter 56 dagen, maar ook dat houdt je bestuurderskaart keurig bij. Het betekent wel dat je printjes, gemaakt in het kader van Artikel 12 ook gedurende die tijd bij je moet houden.

De artikel 12 verordening is van toepassing als je af moet wijken van de rijtijden om de veiligheid van personen, het voertuig of de lading te waarborgen. Dat kan doordat je bijvoorbeeld geen geschikte parkeerplaats vindt, als je op aanwijzing van de politie of douane door moet rijden of als er onvoorziene omstandigheden zijn. Daarbij moet je denken aan files, wegblokkades of extreme omstandigheden zoals gladheid. Ook pech met een koelmotor valt hier onder, als de lading bederfelijk is. Je moet dan een printje maken en de reden van de afwijking van het rijtijden besluit daar op aantekenen. Die printjes moet je na 1 januari 2025 dus maar liefst 56 dagen bij je houden.

Nieuwe bestuurderskaart

Door de invoering van de nieuwe, Digitale tachograaf 2.0 is er ook een nieuwe bestuurderskaart uitgegeven. Daarop staan meer landcodes en meer mogelijkheden voor de nieuwe, digitale tachograaf 2.0. De huidige bestuurderskaart blijft wel gewoon werken, ook in de nieuwe, digitale tachograaf 2.0. Hoe dat precies gaat leggen we binnenkort uit in BIGtruck online magazine.

Toch blijft het bijzonder dat je als chauffeur zelf het bewijs van je zonden moet overleggen bij controles onderweg. Deze nieuwe regeling betekent gewoon dat je 56 dagen lang je overtredingen met je meedraagt als je een keer tien minuten over je rijtijd moet gaan, bijvoorbeeld om een parking te vinden, of na een file.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-04-2018
IEP_8807-1400.jpg

Verscherpt toezicht op 1-minuut maatregel tachograaf

Tachografen die sinds oktober 2011 zijn ingebouwd hebben een andere manier van afronden. Daardoor…
Nieuws
01-08-2023
Digitale tachograaf

Uitloopregeling voor oude tachograaf

Uitloopregeling voor oude tachograaf
Nieuws
14-09-2023
17630-chauffeurskaart

Boetes voor oude kaart in Smart Tacho 2

De Smart Tachograaf 2 die in nieuwe trucks is gemonteerd registreert automatisch iedere grenspassage. Daarmee hoef…