Tesla Semi lijkt beloftes waar te maken

Nieuws
13-09-2023 | Door Maarten van der Westen

De eerste elektrische truck van Tesla leek een lachertje te worden. Eerst werd hij steeds maar uitgesteld. Nadat de eerste exemplaren begin dit jaar toch eindelijk geleverd werden, deed men heel geheimzinnig over de specificaties. Veel mensen namen hem niet meer serieus. PepsiCo in Californië heeft er ondertussen echter enkele tientallen rijden en uit de eerste gegevens blijkt dat ze het helemaal niet verkeerd doen.

Volgens geruchten kon de Tesla Semi met een volle trailer niet eens 200 kilometer rijden op een volle accu, maar dat lijkt niet waar te zien. Dankzij een platform genaamd Run on Less zijn gegevens naar buiten gekomen over drie Tesla’s op drie verschillende dagen. Deze gegevens geven een uniek inkijkje in de prestaties van de Tesla Semi.

PepsiCo zet de Tesla Semi voornamelijk in op distributieritten: trailers met frisdrank die over korte afstanden worden vervoerd. Deze korte ritten zijn natuurlijk ideaal voor elektrische trucks. Men was daarom vooral nieuwsgierig naar hoe de Tesla Semi zich gedroeg op langere ritten. Deze vraag wordt nu beantwoord, want dat zijn precies de ritten die de drie trucks deden, waar gegevens van zijn gepubliceerd.

Uit de gegevens blijkt dat de Tesla Semi met geladen trailer zo’n 600 kilometer kan rijden op één acculading. Het laden gaat relatief snel: bij de speciale laders bij PepsiCo op het terrein zijn de trucks in een paar uur weer helemaal vol. Snel genoeg om nog een tweede rit op een dag te doen, waardoor een Tesla Semi heel wat kilometers kan rijden op een dag.

Helaas weten we niet hoe zwaar de lading in de trailers was. Ook kennen we de precieze route niet en waren de weersomstandigheden ideaal. Toch blijkt uit de gegevens dat de Tesla Semi wel degelijk serieus genomen moet worden.

Wil je meer weten? Lees dan het hele verhaal op www.transportenmilieu.nl