Transformator zakt weg en valt om bij transport

Nieuws
09-09-2022 | Door Dirk-Jan Verhoef

Ondanks de nodige voorzorgmaatregelen en testen op de weg waarover het transport moest gaan, ging het woensdagavond vreselijk mis bij het transport van een nieuwe 250 ton wegende transformator bij Tytsjerk (Friesland).

Het zes meter hoge gevaarte reed met een SPMT (zelfrijdende modulaire) wagen over de weg, waarna de grond onder de weg vandaan zakte en de transformator in de naastliggende sloot terechtkwam. De transformator was onderweg naar een hoogspanningsstation bij Suwâld. Het bergen van de transformator zou volgens lokale media weken kunnen duren. Volgens Waldnet zou de transformator zo’n 2,5 miljoen euro kosten.

De mega transformator zou naar het hoogspanningsstation vervoerd worden om 110 naar 220 kV te transformeren en had al een verre reis vanuit Kroatië achter de rug. De oude transformator deed al 50 jaar dienst en woog 170 ton. Deze is maandagavond wel met succes weggehaald, via dezelfde route. Ondanks alle inspanningen zal de overgang naar de nieuwe transformator dus nog even op zich laten wachten. Waldnet was erbij.