Truck-industrie verliest in tussenvonnis kartelzaak

Nieuws
23-08-2022 | Door Tim de Jong

Kopers van vrachtwagens die zich hebben verenigd omdat ze vinden dat ze teveel hebben betaald voor hun nieuwe, behaalden een overwinning bij de Amsterdamse rechtbank. Dat brengt compensatie een stap dichterbij. Dat meldt TLN.

De rechtbank liet niets heel van de argumentatie van de truckfabrikanten. Zo oordeelde de rechtbank dat er niets mis is met de overeenkomsten die zijn gesloten tussen NLtruckkartel en benadeelden. Ook werd vastgesteld dat de schadevorderingen moeten worden bekeken naar Nederlands recht, ook als een vrachtwagen door een Nederlands transportbedrijf in een ander land is gekocht.

Vreemde talen begrijpen

De truckfabrikanten hadden ook aangevoerd dat de hoeveelheid documenten over deze zaak in vaak meerdere talen te omvangrijk was. Daarover oordeelde de rechtbank resoluut door te stellen dat fabrikanten door heel Europa in staat zijn om vrachtwagens te verkopen en dus ook in staat moeten zijn om vreemde talen te begrijpen. Dat het veel documenten zijn, betekent slechts dat fabrikanten wat harder moeten werken.

Zes jaar geleden legde de Europese Commissie kartelboetes op van in totaal bijna drie miljard euro aan DAF, Daimler (Mercedes), Iveco, Volvo/Renault en Scania. Dit was het gevolg van prijsafspraken tussen de fabrikanten. Gedupeerde ondernemers verenigden zich onder meer in claimorganisatie NLtruckkartel. Deze wordt vertegenwoordigd door advocatenkantoor Hausfeld en gesteund door ondernemersorganisatie TLN en transportverzekeraar TVM.

Volgend jaar verder 

In het eerste kwartaal van 2023 wordt de zaak voortgezet en komen andere geschilpunten aan bod. Dit is niet de enige procedure die bij de rechtbank Amsterdam loopt. Groepen van gedupeerden zijn gebundeld en per groep is er gedagvaard. Dat betekent dat de behandeling van de zaak van een andere groep op een ander moment zal plaatsvinden. Zo zijn er medio september 2022 nieuwe zittingsdagen gepland voor een tweede groep benadeelden. De onderwerpen komen wel overeen met wat eerder is behandeld.

Een schikking kan een verder vervolg van de procedure tegenhouden, aldus TLN.