Trucker? Dit moet je weten over jouw schadevrije jaren

Nieuws
14-02-2023 | Door BIG Truck

Ga jij al jaren met je vrachtwagen de weg op en heb je nog nooit schade gereden? Dan heb je waarschijnlijk een groot aantal schadevrije jaren opgebouwd. En dat heeft positieve gevolgen voor de premie van je autoverzekering. Maar hoe zit dat precies en wat als je vrachtauto toch beschadigd raakt? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over schadevrije jaren.

 

Wat houden schadevrije jaren in?

Als je een autoverzekering hebt bouw je automatisch schadevrije jaren op. Elk jaar dat je geen claim indient levert je een schadevrij jaar op. Het aantal opgebouwde jaren dat je hebt heeft invloed op de hoogte van je premie.

Verzekeraars berekenen de hoogte van je premie met de zogenoemde bonus-malusladder. Met elk schadevrij jaar stijg je op de bonus-malusladder. Hoe hoger je hierop staat, hoe meer korting je op je premie kunt krijgen.

 

 

Wat als je toch een schadeclaim indient?

Het werkt helaas ook andersom. Heb je schade aan je vrachtwagen veroorzaakt en dien je een claim in bij je verzekering? Dan verlies je gemiddeld vier tot zes schadevrije jaren en zak je op de bonus-malusladder. Hierdoor ga je meestal juist weer meer premie betalen. Het is daarom vaak beter om kleine - en niet al te dure - schade zelf te betalen als dit kan.

Dat is ook verstandig als je nog niet zo lang verzekerd bent. Als je dan namelijk een claim indient, kun je een negatief aantal schadevrije jaren opbouwen. Dit is de zogenoemde malus situatie en zorgt er vaak voor dat je een toeslag krijgt op je premie.

Ook kun je vaak niet overstappen naar een andere verzekeraar, omdat verzekerden met een malus situatie bijna nooit worden geaccepteerd. Je moet dan meestal je huidige verzekering aanhouden totdat je weer 0 of meer schadevrije jaren hebt.

 

 

Roy-data

Verzekeraars registreren je schadevrije jaren digitaal in Roy-data. Stap je over? Dan kan je nieuwe verzekeraar in dit digitale systeem zien hoeveel je er hebt er hier je premie op afstemmen. Je hebt alleen toegang tot de informatie over je schadevrije jaren in de Roy-data als je verzekering beƫindigd is. Wil je tijdens de looptijd van je verzekering weten hoeveel je er hebt? Dan zul je het aan je verzekeraar moeten vragen.

 

Schadevrije jaren meenemen

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Dan kun je je opgebouwde schadevrije jaren meenemen. Dit kan met een royementsverklaring van de Roy-data van je huidige verzekeraar. Zo verlies je ze niet en blijf je als je er veel hebt over het algemeen een lage premie betalen. Je kunt wel het beste je autoverzekering vergelijken voordat je overstapt. Zo vind je er makkelijker een die bij je past.