Nieuws
22-06-2022 | Door Iep van der Meer

Afgelopen weekend reisde BIGtruck af naar het Belgische Ciney, waar in de heuvelachtige Ardennen de nieuwste editie van Truckshow Ciney gehouden werd.

Met ruim 200 gepimpte trucks kan het de slogan ''tempel der showtrucks'' met eer dragen. Niet alleen Belgische trucks komen graag naar deze mooie hoek van onze zuiderburen. De deelnemers komen vanuit alle hoeken van Europa. Van Denemarken en Zweden en van Polen tot Griekenland, iedereen komt maar al te graag zijn mooie trucks showen.

Vrijdag is de dag dat vele trucks vanuit alle uithoeken arriveren. Op het terrein is een eigen wasplaats waar een rij voor ontstaat. Alle kleuren die je maar kunt bedenken zijn aanwezig. Na het wassen/ afspuiten van de trucks begint het proces van drogen, poetsen, en alles show klaar maken. De eerste trucks die binnen op het rode tapijt komen te staan, gaan al naar binnen, terwijl de trucks maar blijven toestromen. Er werd onder andere een heel konvooi georganiseerd, waarbij diverse deelnemers uit onder andere  het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Denemarken, en België zich samenvoegden bij een handjevol verzamelplekken. Helaas was nog lang niet iedereen klaar voor vertrek, maar al met al reden er zo'n 25 trucks mee. Een paar km voor Ciney voegden nog wat trucks toe, waardoor het totaal op liep tot ruim 30.

Op zaterdag was het bij de opening van de show meteen ook één van de warmste dagen van het jaar met zo'n 35 graden! De Nederlandse firma van Wijk speelde daar goed op in, door hun Scania 4 serie waarmee ze paling vervoeren nu te gebruiken als zwembad. Ondergetekende is ook nog even terug gegaan naar het hotel voor een lauwe douche, de warmte en benauwdheid kreeg toch grip op veel mensen. Toen de zon langzaam begon te zakken, werd het weer wat aangenamer, en gingen buiten ook alle lampjes aan op de trucks, om het plein rondom de expo op te lichten met draaiende zwaailampen, geknipper van grootlicht, en de nodige decibellen uit uitlaten, en van muziek.

Purple Rain

Zondagmiddag rond 4 uur kwam iedereen naar de voorzijde binnenin de hal, om te zien wie een mooie blinkende trofee mee naar huis mocht nemen. Er werden tientallen prijzen uitgereikt, voor special paint, opbouw, top 10 overall, en nog meer. De winnaar van de top 10 overall was de Scania 650S van Van Der Heijden uit Boxtel. De titel mooiste showtruck ging naar de Scania torpedo van Molander uit Zweden. De laatste beker was die van best of show, en die ging naar het Zwitserse voWa, met de Scania R650 in het thema ''purple rain''.  Het spuitwerk van die truck is gedaan door MW Designs.

Vlak na de prijsuitreiking was de grote uittocht, waarvoor vele mensen zich al bijtijds langs de lokale doorgaande weg hebben verzameld. Vele foto en videocamera's stonden gericht op alle trucks die het terrein verlieten na een feestelijk weekend. Met de nodige decibellen, zwarte rookpluimen, toeters en seintjes kwam iedereen langs om een laatste show te geven voor de vele fotografen.  

Er valt wederom weer terug te kijken op een zeer geslaagde show, waarbij het niveau van de trucks echt hoog lag. Een prachtige verzameling van alle stijlen mooi opgebouwde trucks, waar veel tijd aan is besteed om deze zo perfect mogelijk te bouwen. Na een mooi weekend is het weer aan de bak, en weer een jaartje wachten op deze unieke samenkomst, maar wie weet zien we een aantal deelnemers tijdens de BIGtruck Tropy op 6 en 7 augustus in Asten.

Tekst en foto's: Wiliam Siben, The Showtruck Channel