Tunnel tussen A4 en A44 eindelijk open

Nieuws
05-07-2024 | Door Maarten van der Westen

De Corbulotunnel, onderdeel van de nieuwe N434, is eindelijk open. De tunnel verbindt de A4 met de A44 bij Leiden. De bouw van de tunnel kende vele tegenslagen.

Met de nieuwe route wordt het een stuk eenvoudiger van de A4 naar de A44 te rijden, en vice versa. De N434, oftewel de RijnlandRoute, is een provinciale weg die Katwijk met Leiden verbindt. Voor de aansluiting met de A4 is een 2,5 kilometer lange tunnel aangelegd. Vanochtend is de Corbulotunnel feestelijk geopend.

De tunnel is vernoemd naar een Romeinse generaal die in dit gebied opdracht gaf een kanaal te graven tussen de Rijn en de Maas. Zo’n 2000 jaar later is er weer flink gegraven: het diepste deel van de tunnel ligt op 30 meter onder NAP. Een speciale boormachine is gebruikt voor het graven van de Corbulotunnel.

De bouw startte in 2017 en heeft langer geduurd dan gepland. Tijdens de bouw zijn verschillende ongelukken gebeurd, waarbij in 2019 zelfs een bouwvakker overleed. Ook is er brand geweest in loodsen met machines. Het hele project kostte een miljard Euro. Naar verwachting gaan zo’n 9 miljoen voertuigen gebruik maken van de nieuwe verbinding tussen de A4 en A44.

Foto's: rijnlandroute.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
27-08-2020
MerwedebrugLR.jpg

Eindelijk mag de A27 verbreed worden

De verbreding van de snelweg A27 tussen Houten en Hooipolder gaat definitief door. Dit heeft de Raad van State besloten.…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.