Nieuws
25-10-2017 | Door Tim de Jong

Nog voor de komst van de Smart Tacho in 2019, neemt VDO/Continental  de moeite om nog met een verbeterde versie te komen van het huidige model, dit is de 3.0. Deze tachograaf is volgens de fabrikant op tal van punten verbeterd.

De weergavekwaliteit zou hoger zijn, de flexibiliteit groter en het verwerken van de data gaat sneller en gemakkelijker, zegt VDO.  Daarbij verbruikt het apparaat volgens VDO aanzienlijk minder stroom dan zijn voorganger (DTCO 2.2). Chauffeurs zullen de snellere verwerking van de data weten te waarderen (bijvoorbeeld bij tweepersoons bemanning) en kunnen diverse tachograaffuncties bekijken en gebruiken vanaf hun smartphone. Dit maakt het gebruik volgens VDO overzichtelijker, directer en belangrijker nog: vermindert het risico op (dure) fouten. De koppeling van tachograaf naar de mobiele telefoon was al mogelijk met de DTCO 2.2 maar is nu verder verbeterd.

Verder kunnen chauffeurs en fleetmanagers in de toekomst rechtstreeks met de tachograaf communiceren. Zo stelt de nieuwe DTCO Configuration App fleetmanagers in staat om verschillende parameters aan te passen, waardoor ze tijd besparen en de functies nauwkeurig  'tunen' aan de wensen en eisen van de gebruiker. In zijn opzet is DTCO 3.0 er volledig op gericht om zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk aan de eisen van de rij- en rusttijdenwet te voldoen.

Meer overzicht voor de chauffeur

Chauffeurs kunnen de DTCO 3.0 volgens VDO sneller en gemakkelijker bedienen dankzij de vernieuwde gebruikersinterface. Het nieuwe  'negatieve' display maakt gebruik van e-ink technologie en is zelfs in direct zonlicht gemakkelijk te lezen. Net voor het einde van de 45 minuten pauze geeft de Wake-Up-functie de chauffeur een seintje dat hij over 2 minuten weer kan gaan rijden.

Ook het beheer van de ingevoerde kaarten is volgens VDO verbeterd: dankzij de VDO Driver App hebben chauffeurs nu gemakkelijk toegang tot de functies van de DTCO 3.0. De App maakt de handmatige invoer van activiteiten gemakkelijker, zo kunnen alle rusttijden vooraf worden geconfigureerd en verwerkt op de smartphone. Verder toont de VDO Counter de rij- en rusttijden rechtstreeks op de smartphone: zo hebben chauffeurs direct overzicht en kunnen ze maximaal gebruikmaken van hun rijtijd en rusttijden goed plannen. De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS besturingssystemen.

Bepaal hoe de tachograaf zich gedraagt

Voor veel fleetmanagers is het volgens VDO een groot  voordeel dat ze nu kunnen bepalen hoe de tachograaf zich gedraagt ​​als de bestuurder de motor uitzet. De DTCO schakelt automatisch op Rust, Werktijd of Beschikbaar, afhankelijk van de instelling die door de fleetmanager is ingegeven. Als deze de Configuratie App bijvoorbeeld gebruikt om een ​​overgang automatisch naar Rust te zetten, hoeft de chauffeur de tachograaf niet zelf in te stellen om zijn pauze te registreren, wat voorkomt dat hij het vergeet en zijn werktijd per ongeluk doorloopt.

 

  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-03-2018
Continental-introduces-new-DTCO-configuration-app-LR.jpg

Nieuwe tachograaf voorschriften op komst

De komende periode staat in het teken van grote veranderingen op het gebied van tachografen. Uiteindelijk leidt…
Nieuws
03-03-2016
Digitach-2019.jpg

Nieuwe tacho laat inspectie op afstand meekijken

In 2019 komt er dus weer een  nieuwe tachograaf. Deze tacho kan meer, en geeft met name inspectiediensten…
Nieuws
20-02-2020
Tacho_ijken_lr.jpg

Rechtbank veroordeelt monteur wegens tachofraude

Voor het eerst is er een monteur veroordeeld in een manipulatieverhaal met de digitale tachograaf, na…