Uitbreiding Duitse maut kost wegvervoer twee miljard

Nieuws
28-03-2018 | Door Tim de Jong

Het wegvervoer in Duitsland maakt zich op voor een forse kostenverhoging. Op 1 juli moet ook voor het gebruik van provinciale wegen in Duitsland, tol worden betaald. Het tolplichtige wegennet wordt op genoemde datum met 40.000 kilometer uitgebreid.

Duitse belangenorganisaties hebben de handen ineen geslagen om hiertegen te waarschuwen. Zij verachten dat het wegvervoer door de maatregel twee miljard euro op jaarbasis duurder uit zal zijn. Algemeen wordt verwacht dat de transporttarieven in Duitsland op 1 juli aanstaande flink zullen stijgen. De nieuwe maatregel treft 35.000 bedrijven die in totaal 140.000 bedrijfswagens beheren. De belangenorganisaties stellen dat op deze manier de tol of maut in de praktijk neerkomt op een verbruiksbelasting. Van de betrokkenen verwacht niemand dat er omgereden gaat worden om de tol te ontwijken, zoals wel gebeurde toen de tol alleen nog gold voor snelwegen. Omrijden over kleine landelijke wegen leidt tot teveel tijdverlies, verwachten Duitse instanties die gerelateerd zijn aan het wegvervoer.

Op 1 januari 2019 zullen nieuwe, wellicht hogere mauttarieven ingaan voor Duitsland. Tot nu toe haalt de Duitse staat zo'n 3,5 miljard euro per jaar binnen. Op de foto de nieuwe controlepalen, waarvan er in eerste instantie 600 langs Duitse provinciale wegen zullen verschijnen. 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-11-2018
mautschild-1400.jpg

Toll Collect: Gecompliceerder en veel duurder

Toll Collect, de organisatie die de Duitse tol incasseert, verandert een aantal dingen per 1 januari van…
Nieuws
17-05-2018
Mautbrucke.jpg

Duitsland ontvangt 3,2 miljard van tol uitbater

Na  veertien jaar van rechtszaken komt er een einde aan het conflict tussen de Duitse trucktol uitbater…
Nieuws
23-03-2022
Duitse_Maut.jpg

Nederland voert tolheffing in voor trucks vanaf 2026

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de invoering van de vrachtwagenheffing. RAI Vereniging…