Van Wanrooy: Strafeisen tot 14 jaar voor invoer van ruim 10 ton cocaïne

Nieuws
27-11-2019 | Door Tim de Jong

Ruim 10.000 kilo cocaïne, een partij van bijna 3500 kilo een van bijna 7000 kilo, met een straatwaarde van meer dan een half miljard euro’s in containers verstopt tussen dekladingen bananen. Voor hun rol bij de invoer van deze twee partijen cocaïne in Nederland staan een man en vrouw uit Oosterhout terecht voor de rechtbank Rotterdam. De officieren van justitie van het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eisten maandagmiddag tegen hen gevangenisstraffen van respectievelijk 14 en 12 jaar.

De strafeis volgt na de inval van handhavingsinstanties bij het logistieke bedrijf Van Wanrooy in Oosterhout. De hoofdverdachte was daar directeur, zijn secretaresse is de tweede hoofdverdachte. Het OM houdt twee medeverdachten verantwoordelijk voor betrokkenheid bij de invoer van de 3500 kilo cocaïne. De tegen hen geëiste celstraffen: 9 en 6 jaar.

De cocaïne, eenmaal 3500 kilo en eenmaal 7000 kilo, kwam in twee verschillende ladingen met bananen uit Zuid-Amerika binnen bij de haven van Antwerpen. Volgens het OM zijn de drugs na aankomst in de haven door het transportbedrijf van een van de hoofdverdachten naar Nederland gebracht. Op videobeelden is de vrachtwagen met deklading bananen vastgelegd, waaruit zonder medeweten van de verdachten, de 3500 kilo cocaïne al is verwijderd.

De eerste partij van 3500 kilo cocaïne is op vrijdag 24 augustus 2018 door de Belgische douane in Antwerpen ontdekt en onderschept. De cocaïne, in 3000 pakketten, werd er uitgehaald en vernietigd.

Toen vervolgens de container met bananen op maandag 27 augustus na vervoer naar een loods in Oosterhout aldaar werd uitgepakt, heeft de politie de vier verdachten aangehouden. Er zijn niet alleen wegwerptelefoons gevonden, maar ook de in het criminele milieu veelgebruikte PGP-mobieltjes.

Tijdens het onderzoek bleek dat de twee hoofdverdachten ook verdacht worden van betrokkenheid bij de invoer van 7000 kilo cocaïne. De partij van 7000 kilo cocaïne is 30 december 2017 in de haven van Antwerpen onderschept. De container waarin de cocaïne tussen een deklading bananen verstopt zat, had bestemming Nederland. Er werden toen geen verdachten aangehouden.

Rolverdeling

De vier verdachten zijn een 56-jarige man uit Oosterhout, een 34-jarige vrouw uit Oosterhout, een 32-jarige Amsterdammer en een 65-jarige man van geboorte uit Turnhout (B). Het OM dicht ieder van hen een andere rol toe. De rechter doet waarschijnlijk nog voor kerst uitspraak.

Het transportbedrijf van Van Wanrooy is eerder dit jaar verkocht aan Freightned. Op die manier behielden de werknemers van het transportbedrijf hun baan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
21-03-2022
Reservewiel_LR.jpg

Hoge straffen geëist tegen Polen die in reservewielen drugs smokkelden

Het was weer een nieuwe vorm van drugssmokkel: transport in de reservewielen van…
Nieuws
07-02-2020
Inspectie7LR.jpg

OM eist hoge straf in tachograaffraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren voor de rechtbank Rotterdam een voorwaardelijke gevangenisstraf van…
Nieuws
30-08-2019
ilt-_wegvervoer_tachograaf_uitlezen.jpg

ILT onderzoekt hacken tachograaf software

De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) doet tegelijk met de Federale gerechtelijke…