Vlaanderen: Record aan boetes om ontduiken kilometerheffing

Nieuws
21-03-2021 | Door Tim de Jong

In Vlaanderen zijn het afgelopen jaar 31.283 boetes uitgeschreven vanwege het ontduiken van de kilometerheffing, melden Belgische media. Bij elkaar gaat het om twaalf miljoen euro.

Vlaamse bestuurders betwijfelen of dit bedrag ook daadwerkelijk kan worden opgehaald. Dat zit hem in het feit dat boetes uitgedeeld aan buitenlandse vrachtwagens moeilijk zijn te innen. Drie op de vier boetes hebben betrekking op een buitenlands kenteken. Vlaanderen heeft al jaren moeite met het innen van boetes uitgedeeld aan buitenlanders. Nog geen tweederde van de opgelegde boetes wordt daadwerkelijk geïnd, voor Belgische trucks geldt een percentage van driekwart.

De Vlaamse belastingdienst moet dus veel effectiever gaan handhaven en snel kunnen ingrijpen. Daarbij is het aan de ketting leggen van de truck of afslepen een serieuze optie.  

Ook in Nederland gaat een vrachtwagenheffing ingevoerd worden, op z’n vroegst in 2023.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
25-11-2019
file_belgie3_LR.jpg

Tolverhoging in Vlaanderen, TLV boos

Transport & Logistiek Vlaanderen is boos op de Vlaamse regering dat volgens TLV tegen het advies van de Mobiliteitsraad…
Nieuws
09-08-2018
Belgie-Hazeldonk-MeerLR.jpg

België: veel tolboetes worden kwijtgescholden

De Belgische vrachtwagentol is een goudmijn voor onze zuiderburen. Daar kunnen ze nog een leuke premie aan…
Nieuws
29-12-2017
Viapass.jpg

Wijziging boetesysteem Belgische tol

Op 22 december jongsleden is er een Waals decreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad met betrekking tot wijzigingen…