Vlantana moet in Noorwegen chauffeurs nabetalen

Nieuws
12-07-2021 | Door Tim de Jong

Het Litouwse transportbedrijf Vlantana moet in Noorwegen 52 chauffeurs achterstallig loon nabetalen. Dat besliste de rechtbank in Oslo na een geruchtmakend proces. Het totale bedrag beloopt 13,4 miljoen kronen, zijnde 1,3 miljoen euro.

De baas van het bedrijf maakte zich volgens de aanklagers schuldig aan een ouderwets potje uren schrappen en er werd niet al te nauwkeurig geadministreerd, echter wel in het voordeel van het bedrijf. Daardoor kon het bedrijf jaarlijks winsten boeken van tussen de 2,7 en 3,7 miljoen euro. De directie van Vlantana zag de bui vorig jaar al hangen. Toen lag het bedrijf al onder vuur van diverse Noorse controlediensten. Vlantana sloot het bedrijf halsoverkop, maar het proces werd gewoon aangehouden. Met plotselinge sluiting van het bedrijf, waarover BIGtruck ook berichtte, kwam Vlantana niet weg. Sterker nog, er komt nog een factuurtje van zes ton aan proceskosten overheen. De juristen die de chauffeurs bijstaan zeggen te hopen dat deze uitspraak een afschrik-effect veroorzaakt bij andere transportbedrijven die in Noorwegen denken op dezelfde manier te werk te kunnen gaan.  

De advocaat van Vlantana wilde geen commentaar geven. Maar op de Litouwse TV werd een programma uitgezonden over buitenlandse chauffeurs die in dienst zijn van Vlantana. Daarop schreef de directie van Vlantana een weerwoord op de website van het bedrijf. Daarin staat dat Vlantana om medewerking werd gevraagd en dat Vlantana graag zag dat citaten in hun geheel werden gemonteerd in de documentaire. Zij zegt dat dit uiteindelijk niet is gebeurd en dat dit betreurenswaardig is. Vervolgens komt er een opsomming van arbeidsvoorwaarden die zouden gelden voor het personeel, waar niks mis mee is. Om chauffeurs op hun werkplek te krijgen, zet Vlantana veel van hen op een veerboot van Klaipeda, waar Vlantana is gevestigd, naar Kiel.    

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
01-03-2019
Dennis-Dikken-Transport.jpg

Dikken Transport moet inzage geven in personeelsgegevens

De kwestie rond de pensioenen van de chauffeurs van Dikken Transport uit Nieuwsleusen is nog niet…
Nieuws
22-01-2020
x1080.jpg

Na Vlantana nu ook cabotageverbod voor Kreiss in Noorwegen

De Noren zitten bovenop de cabotage regels en de handhaving daarvan. Nadat eerder Vlantana al…
Nieuws
06-11-2017
GCA_Transport_Renault.jpg

Transportsector wacht mogelijk miljoenenclaim van personeel

Zeker 100.000 werknemers in het beroepsgoederenvervoer hebben mogelijk nog geld tegoed van…