Vlot Logistics met vol-elektrische combinatie de weg op

Nieuws
11-06-2020 | Door Tim de Jong

Een elektrische truck inclusief een elektrisch aangedreven autolaadkraan met 50 ton GVW. Zo’n emissievrije combinatie ging onlangs de Nederlandse wegen op en transporteerde geheel emissieloos steigermaterialen van nieuwbouwproject ‘Huis van Inspiratie’ in Rotterdam-Crooswijk van TBI-onderneming ERA Contour naar het zusterbedrijf MDB in Bergambacht.

Voor dit bijzondere emissieloze transport sloegen ERA Contour en Vlot Logistics de handen ineen. Zij willen hiermee zorgen voor een efficiëntere en schonere bouwlogistiek in Rotterdam. TNO gaat alle data uit de truck analyseren om de bouwlogistiek verder te optimaliseren, is de bedoeling.

Zelfstandig lossen 

Voor een efficiënte bouwlogistiek zijn het autonoom kunnen lossen op de bouwplaats met een eigen autolaadkraan en voldoende laadvermogen van in dit geval 21 ton een vereiste. Dat vormde dan ook het uitgangspunt voor de innovatie. Met ERA Contour als koploper besloot Vlot Logistics te investeren in de 50 tons elektrische truck met een elektrisch aangedreven 40 tonmeter autolaadkraan. Dat resulteerde in een milieuvriendelijke truck die qua techniek gelijkwaardig is aan een diesel truck. En ook voor de portemonnee gunstig is. Dat komt doordat de truck in aanmerking komt voor de subsidieregeling van de Gemeente Rotterdam om schonere bouwlogistiek te stimuleren.

Meerdere bouwprojecten

Vanaf juni wordt de truck ingezet om de laatste steigers en bouwketen van het nieuwbouwproject ‘Huis van Inspiratie’ in Rotterdam-Crooswijk te vervoeren naar de Materieeldienst van de TBI Groep in Bergambacht. Daarna wordt de truck ingezet voor het nieuwbouwproject ‘Little C’ in Rotterdam Coolhaven. Een gezamenlijk project van ERA Contour en J.P. van Eesteren. Vanaf de locatie van J.P. van Eesteren zal de truck bouwmaterieel leveren en afvoeren op project Little C.

Betrokken partners

De elektrisch aangedreven autolaadkraan met aanhangwagen is onderdeel van het project Verzet dat gefinancierd wordt vanuit de subsidie Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport. Vanuit dit project werken Vlot Logistics, ERA Contour, Emoss, TNO, P. v.d. Velden Lease en Breytner samen aan nieuwe oplossingen voor een efficiëntere bouwlogistiek. Bekijk ook het filmpje! 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-01-2019
Elektrische_vrachtwagen_bij_opening_circulair_viaduct_1.jpg

KWS neemt elektrische truck en kraan in gebruik

Bouwbedrijf KWS heeft de elektrische vrachtwagen inclusief elektrische kraan samen met Vrijbloed Transport…
Nieuws
11-12-2019
1860x1050_electric-concept-trucks_image-1.jpg

Volvo toont nieuwe FM maar dan elektrisch!

Volvo presenteerde deze week nieuwe zware elektrische trucks voor zware distributie en bouwtransport. Dat is…
Nieuws
27-05-2021
volvo-fm-electric.jpg

Elektrische Volvo’s maken geluidjes

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, heeft Volvo Trucks een waarschuwingssysteem met geluiden ontwikkeld voor zijn…