Volledig elektrisch boren bij Welvreugd Maasland

Nieuws
16-02-2024 | Door Maarten van der Westen

Voor het doen van grondboringen heeft Welvreugd uit Maasland een Mercedes-Benz eActros in gebruik genomen. De boor en graafmachine die deze vrachtwagen vervoerd, zijn ook volledig elektrisch.

Op deze manier kan Welvreugd geheel duurzaam grondboringen doen. De Mercedes-Benz eActros 300 is voorzien van een open laadbak. Hierop bevindt zich een accupack van 170 kWh, die zowel de elektrische graafmachine als de grondboor-installatie van elektriciteit voorziet. De vrachtwagen wordt ingezet voor projecten in een straal van 100 kilometer rond Maasland. De actieradius van de eActros is hiervoor ruim voldoende.

Voor Welvreugd is duurzaamheid een weloverwogen strategie. Het kantoor is bijvoorbeeld al volledig gasvrij en CO2-neutraal. Voor de boorvloeistof heeft Welvreugd een eigen recyclemachine.   Aart Vreugdenhil: “In de markt voor grondboringen stonden we al bekend als de meest duurzame keuze. Met deze nieuwe vrachtwagen gaan we nu dus nog een stap verder: we kunnen ons werk nu doen zonder uitstoot van CO2. Hiermee zijn we de absolute voorloper.”

De Mercedes-Benz eActros is voorzien van luchtvering rondom. Dit maakt het mogelijk de vrachtwagen schuin te zetten, zodat de oprijhoek voor de machines gunstiger wordt. De bakwagen heeft ook een vangmuil-koppeling, zodat een combinatiegewicht van 40 ton mogelijk is.

Peter Vreugdenhil, de broer van Aart, rijdt op de Mercedes. “Dit is echt een voelbare vooruitgang. Er zijn geen trillingen van de motor meer en je hebt altijd meer dan voldoende koppel beschikbaar. Het rijdt echt soepel. Ook het lage geluidsniveau en het gebrek aan uitstoot is prettig.”