Volvo FH van 2014 betrapt met analoge tachograaf

Nieuws
08-09-2020 | Door Tim de Jong

De Poolse inspectie nam onlangs een kijkje in de cabine van een Volvo FH van het bouwjaar 2014. Daar troffen de controleurs tot hun verbijstering een analoge tachograaf aan.  De Volvo werd alleen gebruikt voor binnenlandse ritten in Polen.

Volgens de wet zou de trekker een digitale tacho moeten hebben met een extra snelheidssignaal, om magneetfraude tegen te gaan. Voor de jongeren onder ons: de hier afgebeelde tachograaf werd op 1 mei 2006 opgevolgd door een digitaal exemplaar. Het tijdperk van schijven invullen was voorbij, al reden er op dat moment natuurlijk nog heel veel trucks rond met een analoge tachograaf.

Op het tachograaf-serviceplaatje dat zichtbaar was op de deurstijl van de bestuurder, stond dat het voertuig in augustus 2018, toen de laatste periodieke inspectie van het controleapparaat werd uitgevoerd, was uitgerust met een geldige digitale tachograaf. De vervanging van de digitale tachograaf door een analoge tachograaf die in dit voertuig dus niet is toegestaan, moest daarom na deze datum plaatsvinden.  

De boeten stelt weinig voor, namelijk 10.000 zloty. Omgerekend is dat hooguit 2300 euro. Of er tegen het bedrijf dat de tachograaf heeft geïnstalleerd stappen worden ondernomen, is niet bekend, maar lijkt ons waarschijnlijk. In Nederland zou deze overtreding veel zwaarder bestraft worden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
03-10-2019
manipulated_tacho_LR.jpg

Openbaar Ministerie legt transportbedrijf stil in onderzoek naar tachomanipulatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 2 oktober 2019 een zogeheten voorlopige…
Nieuws
23-09-2018
dubbelebemand-boetes.jpg

Sjoemelen met tacho: Baas niet altijd mede aansprakelijk

Wanneer inspecteurs tachograaffraude constateren, krijgt je baas meestal ook een boete, omdat…
Nieuws
21-05-2019
Tachofraude3.jpg

Gevangenisstraf voor tachofraude

De directie van het Italiaanss transportbedrijf CIAM uit het Siciliaanse Caltanissetta is veroordeeld tot gevangenisstraffen.…