Walmart biedt chauffeurs 110.000 dollar jaarsalaris

Nieuws
15-04-2022 | Door Tim de Jong

Amerikaanse media berichten over het salaris dat de grote winkelketen Walmart in gedachten heeft voor nieuwe chauffeurs. Dat kan in het eerste jaar al 110.000 dollar zijn, omgerekend iets meer dan 100.000 euro. Chauffeurs die langer bij het bedrijf rijden, kunnen nog meer verdienen, aldus Walmart.

Het chauffeurstekort in de VS is groot. Dat komt mede door het relatief lage salaris plus het feit dat je lang van huis bent. In de VS zijn veel chauffeurs dus gevallen voor de verleiding om een eigen rijder te worden en dan een truck te leasen bij de opdrachtgever. Dat heeft er in tal van gevallen al toe geleid dat de chauffeur aan het eind van de maand zijn opdrachtgever geld toe moest betalen. Bijvoorbeeld wanneer groot onderhoud veel duurder uitpakt dan gedacht. Bij tegenslagen zoals een klapband of boetes om wat voor reden dan ook. Telkens is de chauffeur de verliezer en op die manier jagen Amerikaanse transportbedrijven hun chauffeurs richting andere beroepen.

Argwaan

Logisch dus dat Walmart dit tij wil keren en hun chauffeurs, het zijn er nu 12.000, een dik salaris in het vooruitzicht stelt. Daarbij benadrukt het bedrijf dat er geen kosten aan trucks of andere gekke dingen worden doorberekend. Dat laatste stuit om op enige argwaan bij chauffeurs die niet meteen willen of kunnen geloven dat ze bijna 10.000 dollar per maand kunnen verdienen.