Wat verandert er voor jou in 2023?

Nieuws
30-12-2022 | Door Iep van der Meer

Per 1 januari 2023 veranderen er een aantal zaken die ook jou als werknemer aangaan. Met de nieuwe cao gaat het minimumloon bijvoorbeeld met 10% omhoog, maar er zijn meer wijzigingen. Zo worden cursusdagen voor bijvoorbeeld je Code 95 voortaan verplicht betaald, inclusief reiskosten. Zo gaan we er allemaal een beetje op vooruit, al is het maar de vraag wat je er aan over houdt als je de gasrekening betaald hebt.

Niet alleen het minimum loon wordt verhoogd, ook de bruto lonen in de loonschalen A- tot en met H en de bruto toeslagen worden verhoogd met 7,5%. Dat zelfde percentage verhoging geldt ook maximaal  voor de verblijfskostenvergoeding, conform de afspraken met debelastingdienst.

250 Euro cadeau

Werknemers krijgen bovendien een éénmalige uitkering in januari van 250 Euro bruto. Verder stijgt de reiskostenvergoeding in de cao BGV voor woon-werkverkeer naar 21 cent, met een maximum van 35 kilometer enkele reis, met aftrek van de eerste tien kilometer. Dat betekent dus dat je maximaal voor 25 kilometer enkele reis een vergoeding ontvangt. Leuker kunnen ze het niet maken, gecompliceerder wel..

Cursusdagen vergoed

Als een werknemer een verplichte cursus volgt in opdracht van de werkgever, of een cursus volgt voor het behouden van de Code95 en het TCVT-certificaat, dan worden de cursuskosten, het examengeld, de reiskosten en de cursustijd vergoed. De cursustijd wordt vergoed met 100 procent van het basisloon per uur. De cursustijd telt trouwens niet mee voor het aantal overuren en wordt niet als zaterdag- of zondaguren vergoed, ook al wordt de cursus in het weekend gevolgd.

Voor alle, gedetailleerde informatie klik je hier!