Nieuws
28-11-2017 | Door Iep van der Meer

Goud Transport had de eer om een hele bijzondere locomotief naar het SGB museum te vervoeren. Het ging om een zogenaamde Whitcomb locomotief uit 1944. Deze loc werd gebouwd in opdracht van het Amerikaanse leger. Het transport ging van Antwerpen naar Goes.

Goud Transport B.V uit Waarde zette voor dit klusje hun specialist Hans Hoogesteger in. Met zijn 4-assige Scania P450 trekker en 4-assige Nooteboom Eurodieplader  met een enkelas Interdolly leverde Hans de ruim 65 ton zware locomotief probleemloos af in Goes. Door de geïntegreerde spoorrails in de dieplader vloer en de in eigen beheer ontworpen railsoprit, was er geen zware kraan nodig om de locomotief in Goes te lossen. Dit scheelde aanzienlijk in de kosten van de hele transport operatie. 

Whitcomb locomotief

Wereldwijd zijn er nog slechts 10 Whitcomb locomotieven bekend, waarvan er nu 6 in een museum staan. Er is slechts één exemplaar in Europa en die staat nu bij de SGB in Goes. In totaal zijn er 168 van dergelijke locomotieven gebouwd en deze werden na de invasie in Frankrijk aan land gezet. Van daaruit hebben zij de geallieerden voorzien van voorraden en het was ook zo’n locomotief, die als eerste bij Wesel de Rijn overstak. Zonder deze machtige machines had de bevrijding waarschijnlijk veel langer op zich laten wachten. De constructie van de Whitcomb is eigenlijk simpel, de voor- en achterkant zijn identiek en er staan twee motoren in. Verder zijn alle systemen dubbel, want hij was ontworpen om in oorlogsgebied te kunnen blijven functioneren, ook bij uitval van één motor of een stuursysteem, kon hij gewoon door blijven gaan. In tegenstelling tot veel legermateriaal, dat na de oorlog in Europa achterbleef en waar erg veel van is omgesmolten (na de oorlog was er een gebrek aan staal), zijn deze locomotieven veelal die dans ontsprongen. Daarvoor waren ze te goed en te kostbaar. Een twintigtal werd aangeschaft door de Nederlandse Spoorwegen,  maar zijn die in de jaren ’60 allemaal gesloopt.

 
Stoomtrein Goes- Borsele
 
De Stoomtrein Goes-Borsele, kortweg SGB, heeft over de hele wereld gezocht naar zo’n locomotief en vond er uiteindelijk een in Amerika. Deze was na de oorlog teruggehaald en deed tot ca. 2007 dienst bij de Lehigh Cement Company in Mason City, Iowa. Niet slecht voor een machine, die gebouwd was op een verwachte inzet van 4 á 5 jaar! Hoewel oud-ijzerhandelaren hem graag wilden hebben, heeft Lehigh Cement Company er toch voor gekozen om de locomotief voor het nageslacht te bewaren en deze geschonken aan de SGB. In Goes zal de locomotief teruggebracht worden in zijn oorspronkelijk legerkleuren. De originele motoren zijn in de loop der jaren vervangen door twee 6 cilinder Cummins motoren. Bij toeval werden de oude draaistellen en motoren ook nog gevonden en konden gered worden, net voordat ze naar de sloop zouden gaan. Het streven is om bij de viering van 75 jaar bevrijding de locomotief klaar te hebben. Door middel van sponsoring en crowdfunding kan de museumspoorlijn dit allemaal doen. Rederij Spliethoff uit Amsterdam heeft het zeetransport van Milwaukee naar Antwerpen gesponsord en het havenbedrijf Euroports heeft voor het lossen gezorgd.  
Meer trailer-nieuws op TrailerTotaal.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
28-07-2017
leenaerts1.jpg

Nooteboom Manoovr voor Leenaerts Born

Leenaerts in het Limburgse Born heeft een vier- assige Nooteboom Manoovr semi-dieplader in gebruik genomen. De oplegger…
Nieuws
22-07-2016
Baetsen08-copy.jpg

De techniek schrijdt voort

Het gaat hard met de techniek en soms is het leuk om even achterom te kijken. Deze schitterende Actros SLT van Baetsen bijvoorbeeld…
Nieuws
18-09-2017
Joure_19-1400.jpg

Hoe langer hoe mooier: Viaduct liggers op transport

Waar zit die tribune vol met pensionado's nou naar te kijken zul je denken. Nou, dat was de publiekstribune…