Zijn we meer afgeleid of is het drukker?

Blog
21-04-2016 | Door Iep van der Meer

Volgens de NOS is 'Vermoeide trucker nog steeds een gevaar op de weg' maar is dat ook zo? Of zijn we gewoon afgeleid? Of is er meer aan de hand?

Gisteren publiceerde de NOS een bericht over ongevallen met vrachtwagens. De belangrijkste oorzaak voor ongevallen was in 2012 al oververmoeidheid en een gebrek aan concentratie. Dat was dan volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Sindsdien is het volgens FNV bestuurder Egon Groen alleen maar erger geworden, aldus de ">NOS website.

Reden voor het bericht was dat gisteren drie ongevallen met vrachtwagens de complete A2 bij Eindhoven lam legden. 'De oorzaak van die ongevallen is nog niet bekend' aldus het zelfde bericht. Dat is wel een beetje vreemd NOS, want we weten dus niet wat er gebeurd is maar in het zelfde bericht weten we dat dan weer wel.. En FNV-bestuurder Egon Groen; jij was toch van die club die zo mordicus tegen dat TVM veiligheids systeem was met die iris-scan? Je weet wel, dat camera'tje waarvan jullie vinden dat het de privacy van de chauffeur schaadt? Nou, met dat systeempje aan boord wisten we nu wél wat de oorzaak was.

Ik heb hier al eerder uitgelegd dat die camera met privacy niks te maken heeft maar des te meer met veiligheid. Zo'n systeem registreert en legt de oorzaak vast. En ja, een afgeleide chauffeur is verwijtbaar maar het zelfde systeem kan ook zijn onschuld bewijzen.

Stel nou dat deze drie chauffeurs zo'n vernuftig apparaatje in de cabine hadden gehad, dan wisten we nu al of ze zaten te 'Appen' of anderszins afgeleid waren. Met ook nog een dashcam waren we ook meteen op de hoogte van andere oorzaken van de ongevallen geweest. Want hoe vaak gebeurt het niet dat een beroepschauffeur zelf in de problemen komt om erger te voorkomen? Hoevaak worden vrachtwagens niet afgesneden door laptoppende vertegenwoordigers, Facebookende moedertjes, soms met een gevulde Maxi-Cosy op de achterbank? Nee NOS, dit is reljournalistiek en niet heel handig en FNV: Schaam je om hier voeding aan te geven door zo je eigen doelgroep te kakken te zetten.

 

 

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…