Anti dieselstemming in Duitsland belangrijk signaal

Blog
01-03-2018 | Door Tim de Jong

In Duitsland is een heuse anti dieselstemming ontstaan nu de regering toestaat dat steden voertuigen met een dieselmotor kunnen verbieden de stad in te rijden. Intussen weerklinkt in alle geledingen in Duitsland ook een 'ja, maar...' Dit neemt niet weg dat het distributievak voor grote veranderingen staat. 

De ene minister 'hoopt' dat inmiddels genomen maatregelen de luchtkwaliteit in Duitse steden dusdanig zal verbeteren, dat een verbod niet nodig zal zijn. ''Ja maar'', zegt de milieuminister, ''toch is de auto industrie verantwoordelijk."

Tal van belangenorganisaties stellen dat een mogelijk verbod alleen voor oudere diesels mag gelden, dus Euro 5 en 6 mag, de rest niet meer. De gemeente Stuttgart, toch bekend om streng beleid, ondanks dat daar Mercedes en Porsche huizen, komt al met allerlei uitzonderingen voor landbouwmachines, ambulances, het leger, de douane en zelfs voor de huisvuil ophaaldienst. Dat laatste is een beetje jammer, want juist met huisvuilauto's kun je een mooi begin maken met elektrificatie, zo liet MAN al eens zien. Mercedes laat zijn Econic op aardgas rijden. Dat scheelt ook al.

Hoe dan ook, in Duitsland is de toon gezet en dit zal ook in andere landen gevolg krijgen. Fiat stopt in 2022 met het inbouwen van dieselmotoren en in Rome mag vanaf 2024 geen diesel meer de stad in. Parijs hadden we al en Londen is volop in de weer.  

Een en ander leidt ertoe, dat zwaar vrachtverkeer straks echt de stad niet meer in mag en dat er overgeladen moet worden waarna kleinere, hoogstwaarschijnlijk elektrische trucks, de laatste kilometers naar het adres afleggen. Intussen wordt het zware vrachtverkeer uitgerust met hybridetechniek en met LNG motoren. Die laatste doen niet meer onder voor de ons bekende diesels.  De bloemenrijders die nu nog de stad in gaan, hebben met Euro 6 techniek dus voorlopig nergens last van.

 

Laatste blogberichten

Blog
04-06-2024
Ranger Raptor (12)-1400

Nog geen protest tegen BPM voor bestelauto’s

Met ingang van 1 januari 2025 moet er BPM betaald worden voor nieuw geregistreerde bestelauto’s op basis van…
Blog
23-05-2024
MercVolvo (960 x 640)

Bijzondere samenwerkingen om te overleven

De snelle ontwikkelingen dwingen vrachtwagenfabrikanten om bijzondere samenwerkingen aan te gaan
Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…