De protestkonvooien die door Europa trekken ageren tegen de coronamaatregelen, en sinds kort ook tegen de hoge brandstofprijzen. Of het zin heeft valt te betwijfelen, maar ze laten in ieder geval een signaal horen dat niet iedereen het eens is met de huidige regels en wetgeving.
Zonder hier stelling te nemen voor of tegen de protesten, de coronaregels of vaccinaties is het moment van actie een beetje merkwaardig. De meeste regels vervallen deze week al in Nederland, en ook andere Europese landen lijken de coronaregels nu af te bouwen. Wat voorlopig wel zal blijven is de QR code voor als je een vliegtuig in wilt, en die maatregel is internationaal en wereldwijd. Hoe lang dat gehandhaafd blijft is dan ook de vraag.
De huidige protest konvooien lijken dan ook een beetje mosterd na de maaltijd als je het mij vraagt, maar er is een ander belangrijk aspect wat ik totaal mis. Als ze nou toch naar Brussel gaan, waarom dat niet meteen die onzinnige regel van de verplichte invoer van de landcode aanvechten? Dat leidt tot onveilige situaties rond de grenzen, met inklimmers, chauffeurs die op de vluchtstrook stoppen en overvolle parkings. Het niet doen levert vette boetes en zelfs punten op het het Erru register, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot het intrekken van de transport vergunning.
En natuurlijk dient die maatregel een prachtig hoger doel, namelijk handhaving op cabotage. Dat willen we uiteindelijk allemaal voor een eerlijker speelveld, maar binnen anderhalf jaar doet de nieuwe slimme Digitale Tachograaf 2.0 dat gewoon automatisch. De invoering van de verplichte invoer is dan ook gewoon anderhalf jaar te vroeg. Overigens heeft cabotage ook bepaald niet de aandacht van politie of inspectie, want voorlopig scoren die overheidsdiensten veel eenvoudiger door chauffeurs te beboeten die een lampje te veel of een bullbar op hun truck hebben geschroefd. Dat is niets meer dan chauffeurtje pesten, want de echte problemen in de transportwereld, waaronder het doorbrengen van de weekendrust in de truck worden niet aangepakt. En dat terwijl een lampje of een bullbar meer of minder niets met verkeersveiligheid te maken heeft. Daarbij wordt bij het overschrijden van de voertuiglengte door een bullbar zelfs een bekeuring uitgeschreven voor een economisch delict, terwijl zo’n truck echt geen centimeter meer lading mee neemt. Tel dit bij die verplichte invoering van de landcode, dan zie je dat er nu problemen gecreëerd worden die niks toevoegen, behalve bureaucratie, overlast, ergernis en onveilige situaties.