Controle weekendrust: Papieren tijger

Blog
10-08-2023 | Door Iep van der Meer

Sinds de invoering van het verbod op de 45 urige weekendrust in de cabine wordt daar maar amper op gehandhaafd. Dat is ook lastig, aangezien de controlerende instanties niet mogen vragen om bewijslast in de vorm van bijvoorbeeld een hotelrekening.

Sommige landen beboeten chauffeurs als ze niet kunnen aantonen dat ze de weekendrust elders hebben doorgebracht dan in hun cabine. Op grond van artikel 34, lid 3 van Verordening (EU) nr 165/2014 mogen controleurs de chauffeurs echter niet vragen om documenten te laten zien waaruit blijkt dat ze elders overnacht hebben. Bekeuren op basis van het niet kunnen tonen van hotelbonnetjes mag dus niet van de Europese Unie.

De controles op het weekend rustverbod in de cabine moeten volgens de EU plaats vinden op het kantoor van de betreffende transportonderneming. Hoe die controle dan plaats moet vinden blijft een beetje onduidelijk.

Met deze stellingname van de EU lijkt het weekend rustverbod in de cabine dan ook een papieren tijger, want je kunt van handhavers niet verwachten dat ze 24 uur per dag op een parking plaats nemen om te controleren. Je kunt je dan ook afvragen wat de regel verandert aan het nomadenbestaan wat veel buitenlandse chauffeurs leven op de parkings in Europa.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…