Controle weekendrust: Papieren tijger

Blog
10-08-2023 | Door Iep van der Meer

Sinds de invoering van het verbod op de 45 urige weekendrust in de cabine wordt daar maar amper op gehandhaafd. Dat is ook lastig, aangezien de controlerende instanties niet mogen vragen om bewijslast in de vorm van bijvoorbeeld een hotelrekening.

Sommige landen beboeten chauffeurs als ze niet kunnen aantonen dat ze de weekendrust elders hebben doorgebracht dan in hun cabine. Op grond van artikel 34, lid 3 van Verordening (EU) nr 165/2014 mogen controleurs de chauffeurs echter niet vragen om documenten te laten zien waaruit blijkt dat ze elders overnacht hebben. Bekeuren op basis van het niet kunnen tonen van hotelbonnetjes mag dus niet van de Europese Unie.

De controles op het weekend rustverbod in de cabine moeten volgens de EU plaats vinden op het kantoor van de betreffende transportonderneming. Hoe die controle dan plaats moet vinden blijft een beetje onduidelijk.

Met deze stellingname van de EU lijkt het weekend rustverbod in de cabine dan ook een papieren tijger, want je kunt van handhavers niet verwachten dat ze 24 uur per dag op een parking plaats nemen om te controleren. Je kunt je dan ook afvragen wat de regel verandert aan het nomadenbestaan wat veel buitenlandse chauffeurs leven op de parkings in Europa.

Laatste blogberichten

Blog
20-09-2023
Kopie van Geld-1400

Vrachtwagenheffing gaat door, geld komt terug!

De voorgenomen vrachtwagenheffing, zeg maar rekeningrijden voor trucks, gaat door, zo blijkt uit de begroting…
Blog
13-09-2023
Daf2

Vonk onder vuur met zonnepanelen

Een truck van Vonk & Co uit Tiel vatte eerder deze week vlam, maar het toeval wil dat er juist op die DAF LF zonnepanelen…
Blog
11-09-2023
IAA 2023 (3)

IAA 2023: zo ziet de toekomst eruit

Op de IAA in München was slechts één echte vrachtwagen te vinden: een omgebouwde DAF van VDL op waterstof. Toch is…