DAF komt terug met Variomatic

Blog
01-04-2022 | Door Iep van der Meer

DAF Trucks werkt aan een nieuwe, zware uitvoering van het Variomatic systeem als vervanging van de ZF TraXon transmissie. Met dit continu variabele transmissiesysteem wil DAF minder afhankelijk worden van toeleveranciers.

DAF introduceerde het Variomatic systeem in de DAF 33 personenauto’s in 1958. Het is een puur mechanisch systeem waarbij het motortoerental vrijwel continu blijft, terwijl de snelheid traploos oploopt. Daarmee vormt het een ideale overbrenging want zo kan de motor altijd in het ideale toerengebied blijven werken. Het doet zelfs een beetje denken aan het Volvo I-Tourqe systeem dat in 2013 gepresenteerd werd, maar dat haalde in die vorm nooit de productiefase.

Voor DAF Trucks is de herintroductie van het DAF Variomatic systeem een manier om minder afhankelijk te worden van toeleveranciers. Bovendien zijn voor het puur mechanische systeem geen halfgeleiders of computerchips nodig. Onze bronnen melden dat er momenteel getest wordt, de marktintroductie zou naar verwachting over een jaar plaats kunnen vinden, op 1 april 2023.

Laatste blogberichten

Blog
24-05-2022
Volvo FL10

Tweedeling ontstaat onder chauffeurs

Inmiddels kregen we de gelegenheid om de Volvo FL te testen op de binnenlandroute. Die voert door vele dorpjes en…
Blog
19-05-2022
Stau-1400

Langer werken helpt!

Het hele land schreeuwt om medewerkers. In vrijwel alle sectoren is momenteel een personeelstekort, van de zorg tot de horeca, de…
Blog
28-04-2022
Afstand Dld drone

Duitse politie zet vaker drones in

De resultaten zijn er, maar niet alleen bij het onderling afstand houden. Daar gaat het ook wel eens mis, maar de Duitse…