DAF komt terug met Variomatic

Blog
01-04-2022 | Door Iep van der Meer

DAF Trucks werkt aan een nieuwe, zware uitvoering van het Variomatic systeem als vervanging van de ZF TraXon transmissie. Met dit continu variabele transmissiesysteem wil DAF minder afhankelijk worden van toeleveranciers.

DAF introduceerde het Variomatic systeem in de DAF 33 personenauto’s in 1958. Het is een puur mechanisch systeem waarbij het motortoerental vrijwel continu blijft, terwijl de snelheid traploos oploopt. Daarmee vormt het een ideale overbrenging want zo kan de motor altijd in het ideale toerengebied blijven werken. Het doet zelfs een beetje denken aan het Volvo I-Tourqe systeem dat in 2013 gepresenteerd werd, maar dat haalde in die vorm nooit de productiefase.

Voor DAF Trucks is de herintroductie van het DAF Variomatic systeem een manier om minder afhankelijk te worden van toeleveranciers. Bovendien zijn voor het puur mechanische systeem geen halfgeleiders of computerchips nodig. Onze bronnen melden dat er momenteel getest wordt, de marktintroductie zou naar verwachting over een jaar plaats kunnen vinden, op 1 april 2023.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…