Met Kerst en rond de jaarwisseling kreeg de Duitse politie met enkele schrijnende gevallen van alcoholmisbruik bij Oost-Europese chauffeurs te maken. Daarbij werden promillages gemeten die wezen op structureel veel te hoog alcoholgebruik.
Alleen met kerst in je vrachtwagen op een parking. Het overkwam een Witrussische chauffeur die op 29 december door de Duitse politie werd aangehouden terwijl hij over de parking liep, of daar een poging toe deed. Hij had 3,58 promille alcohol in zijn bloed en werd met hoge snelheid naar een ziekenhuis overgebracht. Een psycholoog meldt aan de Duitse Tagesspiegel dat alleen wanneer je heel veel drinkt en heel vaak, je in staat bent om zo’n alcoholpromillage in je bloed op te bouwen. De man stelt dat in Oost-Europese landen ‘traditioneel’ de hoogste alcoholpromillages worden gemeten.
Eerder in december wist de Duitse politie een vrachtwagen tot stoppen te dwingen die over de snelweg A2 bij Braunschweig slingerde. Ook hier ging het om een Witrussische chauffeur in Poolse dienst. Hij blies een welhaast ongelofelijke 4,92 promille. Zijn rijbewijs en contactsleutel werden in beslag genomen. In Duitsland is discussie ontstaan: de politie en de BAG zouden veel frequenter en intensiever op alcoholmisbruik moeten controleren. Maar liefst twee procent van de in 2018 en 2019 in Duitsland gecontroleerde chauffeurs had een promillage van 1,6 tot 4,7 promille in het bloed. De Tagesspiegel citeert een politie-officier die aan de hand van deze gegevens schat dat er in Duitsland zo’n 6400 Oost-Europese chauffeurs in Duitsland rond rijden die structurele alcoholproblemen hebben. Gemeten naar de mautstatistiek voeren die een nauwelijks meetbare fractie uit van de vrachtwagenritten in Duitsland, dus het blijft toch een beetje zoeken naar een speld in een hooiberg. Het verplicht echter om intensiever te controleren, aldus de politie.
De optie van een alcoholslot bespreekt de politie in Duitsland (nog) niet, maar zou wellicht een oplossing kunnen zijn. Zeker bij de extreme voorbeelden van onlangs.