Wat hebben we een minachting gezien de afgelopen jaren bij werkgevers, en niet te vergeten bij collega's, dat we bij BIGtruck toch echt vonden dat uitbuiting in Europa op geen enkele wijze getolereerd kan worden en dat er op die grote Europese binnenmarkt sprake moet zijn van eerlijke concurrentie en dat dat nooit op arbeidsvoorwaarden mag gebeuren. Maar het tij keert.
Arbeidsverdringing is tenslotte verboden. Dit doet zich niet alleen voor in het wegvervoer, maar ook bij grote bouwprojecten. Onlangs zagen we het verhaal van Roemeense lassers die voor een euro per uur scheepswanden aan elkaar staan te bakken.
Maar de kogel is door de kerk: De Europese Commissie presenteert vandaag voorstellen die moeten zorgen voor ‘gelijk loon voor gelijk werk’. De richtlijn voor detachering gaat op de schop.
Gelijke betaling staat al lang op de agenda van de Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen (sociale zaken). Ze wil een einde maken aan praktijken waarbij vooral Oost-Europese werknemers onder het mom van tijdelijke dienstverlening in West-Europa komen werken tegen een lager loon dan lokale werknemers. Ook minister Lodewijk Asscher ijverde in Brussel voor maatregelen.
Destijds is er een lange strijd gevoerd met de EU-lidstaten uit Oost-Europa, die vonden dat de kansen van hun beroepsbevolking in andere EU-landen te veel beperkt werden. Sinds 2010 groeide het aantal uitgezonden werknemers in Europa met 46% naar 1,9 miljoen.
Van ongelijkheid is nog steeds sprake en die kan volgens Thyssen deels worden opgeheven door bedrijven ook te verplichten om allerlei toeslagen aan gedetacheerde werknemers uit te keren. Daarbij kan het gaan om een dertiende maand, of om tegemoetkomingen bij slecht weer, zoals in de bouw gangbaar is.
Daarnaast moeten de afspraken in cao's gaan gelden voor alle sectoren waarin gedetacheerde werknemers worden ingezet. Nu is dat in sommige lidstaten alleen het geval in de bouwsector (niet in Nederland). Ook belangrijk is dat buitenlandse onderaannemers en uitzendbureaus met dezelfde regels te maken krijgen.
Minister Asscher verwacht dat de voorstellen volgende maand al in EU-verband ter sprake komen onder Nederlands voorzitterschap. Een en ander is dus nog niet helemaal rond, maar het feit dat dit zo wordt aangepakt, biedt meer dan hoop. Het is nu een kwestie van wanneer.