Eindbod CAO stof voor discussies

Blog
08-03-2017 | Door Iep van der Meer

Het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe CAO wat nu in elkaar is gedraaid blijkt stof tot heftige discussies. Het begint erg positief met een loonverhoging van maar liefst tien procent over drie jaar. Dat is dan ook het goede nieuws want daarmee stijgt het netto salaris van de chauffeur. Daarmee wordt je minder afhankelijk van de overuren en dat is het hele streven. Overuren waren altijd de slagroom op de taart voor chauffeurs, maar er geldt nu een waar ontmoedigingsbeleid. De toeslag op gewerkte overuren was tot nu toe 30 procent. Dat wil dus zeggen dat een overuur als 130 procent  betaald werd. Dat maakte het best interessant, hoewel de fiscus ook al zijn best deed om dat af te romen. Inmiddels moet je over de helft van je verdiende toeslag belasting betalen. In de nu voorgestelde CAO wordt de toeslag met maar liefst de helft verlaagd naar 15 procent. En dat dan niet in drie jaar, maar meteen!

Daarbij komt dat je voortaan als chauffeur per vier weken kunt aangeven hoeveel uren je wilt werken. Heb je overuren nodig? Of wil je, mede dankzij de verlaagde vergoedingen liever tijd over houden voor een krantenwijk om zo je hypotheek te kunnen betalen? Dat kan voortaan want je mag dat dan zelf aangeven. Als je echt maar veertig uur wilt werken dan moet dat dus kunnen. Volgens mij wordt dat vrij onwerkbaar in het transport, maar dat is wat anders. Daarbij komt dat het voor de werkgevers juist interessanter wordt om chauffeurs over te laten werken. Dat wordt immers goedkoper!

Verder wordt er in het voorstel gesproken over ‘Duurzame Inzetbaarheidsdagen’. Wat ik daar van begrijp zijn dat een soort ATV dagen die kunnen worden ‘gekocht’ door de chauffeur. Dat betekent nog meer vrije tijd, want overuren maken gingen we toch ook al niet meer doen.

Naast deze dillema’s is er dan nog het verschil tussen de oude KNV CAO en de TLN CAO. Die eerste komt te vervallen maar voor chauffeurs die daar onder vielen is er nogal wat om nog even verder over te praten. De KNV regeling was bijvoorbeeld een heel stuk socialer waar het ging om ouderschapsverlof en dat soort dingen. Zomaar een streep trekken om verder te gaan onder de nieuwe TLN CAO zou wat kort door de bocht zijn, en daar is het laatste woord ook nog niet over gezegd.

Zoals gezegd gaat het hier nog niet om een akkoord, maar om een ‘eindbod’ van de werkgevers. Of de leden van de bonden hier mee instemmen is de grote vraag. Als de werkgevers voet bij stuk houden en bij dit bod blijven dan zou het nog wel eens een hete Pasen kunnen worden.  Wordt vervolgd..

 

 

 

Laatste blogberichten

Blog
30-10-2024
Grenscontrole 1990-1400

Grenscontroles komen terug

De Nederlandse grenzen gaan weer dicht. In navolging van Duitsland gaat ook Nederland weer grenscontroles invoeren om de stroom…
Blog
27-10-2024
18533-Nobis-Asten

Toeristenbelasting betalen op een truckparking?

De gemeente Asten heeft wat nieuws bedacht. Om gaten in de begroting te vullen heeft de Gemeente volgens…
Blog
18-10-2024
Brand bij de brandweer

Brand bij de brandweer

In het Duitse Stadtallendorf is de complete brandweerkazerne afgebrand, compleet met alle uitrusting en 10 brandweerauto's. De brand…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.