Blog
29-10-2019 | Door Tim de Jong

Hyundai probeert de aandacht op zich te vestigen met een nieuw truckmodel dat op waterstof rijdt.. Althans dat zegt het bedrijf, maar specificaties zijn niet te vinden. Waarom buitelen merken over elkaar heen met waterstof?

In Nederland wordt nu een aantal waterstoftankstations gebouwd. Deze schone brandstof wordt als energiedrager gebruikt om trucks elektrisch te kunnen aandrijven. Daardoor zijn er minder batterijen nodig, is het laadvermogen van de betreffende truck groter en duurt het tanken minder lang. Daar komt ook nog bij dat waterstof erg goedkoop is.  Nu de diesel, waar we met z’n alleen nog jaren van afhankelijk zullen zijn, uit de gratie raakt, schakelt de industrie op naar een nieuwe tijd.

Wanneer er een tiental van zulke stations in ons land zijn, rijdt er nog steeds geen enkele waterstoftruck. De verwachting is dat dit op zijn vroegst eind 2022, dus over drie jaar, zal gebeuren. Inmiddels zijn tal van truckmerken, nieuwe en bestaande, druk doende om een waterstoftruck de weg op te krijgen. Dit zijn DAF via Paccar, Scania, Daimler, en straks Iveco samen met de Amerikaanse start-up Nikola. Mercedes-moeder Daimler denkt dat het nog tien jaar duurt eer we met waterstoftrucks rijden, maar Iveco en Nikola willen een model eind 2022 al bij de dealer hebben staan. Die laatste heeft steun van Bosch en Wabco en lijkt serieus op weg om de droom te gaan realiseren.

Hyundai laat op een Amerikaanse truckshow deze nieuwe Neptune zien. Het lijkt een ontwerp uit Star Wars: het heeft zeker wel wat, het is ook een beetje retro, maar verder komen we weinig te weten. Toch willen we je deze plaatjes niet onthouden, het heeft zeker wel wat. Merk op dat er nog steeds rekening wordt gehouden met een chauffeur aan boord.

Laatste blogberichten

Blog
04-06-2024
Ranger Raptor (12)-1400

Nog geen protest tegen BPM voor bestelauto’s

Met ingang van 1 januari 2025 moet er BPM betaald worden voor nieuw geregistreerde bestelauto’s op basis van…
Blog
23-05-2024
MercVolvo (960 x 640)

Bijzondere samenwerkingen om te overleven

De snelle ontwikkelingen dwingen vrachtwagenfabrikanten om bijzondere samenwerkingen aan te gaan
Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…