Blog
29-10-2019 | Door Tim de Jong

Hyundai probeert de aandacht op zich te vestigen met een nieuw truckmodel dat op waterstof rijdt.. Althans dat zegt het bedrijf, maar specificaties zijn niet te vinden. Waarom buitelen merken over elkaar heen met waterstof?

In Nederland wordt nu een aantal waterstoftankstations gebouwd. Deze schone brandstof wordt als energiedrager gebruikt om trucks elektrisch te kunnen aandrijven. Daardoor zijn er minder batterijen nodig, is het laadvermogen van de betreffende truck groter en duurt het tanken minder lang. Daar komt ook nog bij dat waterstof erg goedkoop is.  Nu de diesel, waar we met z’n alleen nog jaren van afhankelijk zullen zijn, uit de gratie raakt, schakelt de industrie op naar een nieuwe tijd.

Wanneer er een tiental van zulke stations in ons land zijn, rijdt er nog steeds geen enkele waterstoftruck. De verwachting is dat dit op zijn vroegst eind 2022, dus over drie jaar, zal gebeuren. Inmiddels zijn tal van truckmerken, nieuwe en bestaande, druk doende om een waterstoftruck de weg op te krijgen. Dit zijn DAF via Paccar, Scania, Daimler, en straks Iveco samen met de Amerikaanse start-up Nikola. Mercedes-moeder Daimler denkt dat het nog tien jaar duurt eer we met waterstoftrucks rijden, maar Iveco en Nikola willen een model eind 2022 al bij de dealer hebben staan. Die laatste heeft steun van Bosch en Wabco en lijkt serieus op weg om de droom te gaan realiseren.

Hyundai laat op een Amerikaanse truckshow deze nieuwe Neptune zien. Het lijkt een ontwerp uit Star Wars: het heeft zeker wel wat, het is ook een beetje retro, maar verder komen we weinig te weten. Toch willen we je deze plaatjes niet onthouden, het heeft zeker wel wat. Merk op dat er nog steeds rekening wordt gehouden met een chauffeur aan boord.

Laatste blogberichten

Blog
29-11-2023
download

BGL topman: Chauffeurs gaan tot 7000 Euro verdienen

Dirk Engelhardt, de topman van de Duitse BGL, zeg maar de Duitse TNL zegt dat chauffeurs in de toekomst…
Blog
08-11-2023
23031-Holthausen (14)-1400

Milieu eisen kosten vooral geld. Heel veel geld

Duurzaamheid en de klimaatcrisis zijn de steekwoorden voor overheden om verhogingen van lasten zoals de…
Blog
29-09-2023
Eurovignet

Eurovignet voor iedereen

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen…