De inspectiediensten zoals we die nu kennen werden in het begin van deze eeuw sterk ingekrompen door de achtereenvolgende kabinetten Balkenende en Rutte. Dat zegt documentairemaker Wilfried Koomen in zijn documentaire Beerput Nederland die gisteren op Nederland 2 te zien was.
Kommen schetst een ontluisterend beeld van de wijze waarop de overheid een oogje dichtknijpt wanneer verwerkers van chemisch afval de kraan open zetten en de gevaarlijke stoffen zonder blikken of blozen laten weglopen in Nederlandse openbare wateren. Tal van voorbeelden komen voorbij van situaties waarbij de bevolking en het milieu de verliezer waren. Hoe Shell voor 20 gulden een groot stuk grond kreeg bij Moerdijk en hoe dit Moerdijk en omliggende gemeenten aan de bedelstaf bracht. Hoe de enorme brand bij Chemiepack kon ontstaan
VVD
Opvallend is de rol van politieke partij VVD in de beknopte historie van milieudelicten die Koomen vertoont. VVD-politici als Ivo Opstelten doet als burgemeester van Delfzijl niets aan illegale lozingen die tot massale sterfte onder zeehonden leiden. Neelie Smit Kroes houdt een afvalverwerker de hand boven het hoofd. Wanneer ze minister af is, komt de betreffende directie voor de rechter en volgen zware straffen wegens milieufraude.
De hoofdreden om de VVD te noemen is omdat deze partij er blijkens de documentaire van Koomen werk van maakte om de inspectie ver in te krimpen. Hiermee werd onder premier Balkenende een begin gemaakt en toen Rutte eenmaal zelf de macht had, werden de plannen door partijgenoot Melanie Schultz doorgezet en moesten vele inspecteurs het veld ruimen. Op die manier hield vrijwel niemand meer toezicht en kon, volgens het VVD-beleid, de sector zichzelf inspecteren, met onder andere de reusachtige brand bij Chemiepack als gevolg. Dit is een houding die we nu in het wegvervoer ook zien. De inspectie is een kleine dienst, die niet te veel macht of invloed mag krijgen.
Toch doet de inspectie het wat het kan, blijkens de samenwerking die wordt gezocht met collega inspecteurs uit andere landen. De kans is verder groot dat het hoofdkantoor van de Europese handhavende instantie ECR, wat staat voor Euro Control Route, in Nederland gevestigd gaat worden.
Klik ">hier voor de documentaire van Wilfried Koomen. Hij toont aan dat de bedrijven met een strafrechtelijk verleden, op dit moment met de huidige regering gebroederlijk schrijven aan een nieuwe milieuwet inzake chemisch afval.