Blog
04-11-2017 | Door Iep van der Meer

Na de verlengde zonneklep dreigt er nu een nieuwe rage over te waaien uit Engeland, namelijk wat ik zou willen noemen de 'Burka' look. Daarbij wordt niet alleen de zonneklep verlengd, maar wordt er ook onder de voorruit een stuk plastic gemonteerd. Levensgevaarlijk en nog lelijk ook, maar dat is een kwestie van smaak.

Op de één of andere manier lijken chauffeurs zich te schamen voor de truck waarin ze rijden. Dat zie je bijvoorbeeld doordat ze zich verschuilen achter de gordijntjes met de stoel zo laag mogelijk. Dan nog een setje windkapjes op de zijruiten in kleur meespuiten en het effect is optimaal en 'Cool'. De rage met de verlengde zonnekleppen past daar mooi bij, en nu wordt de voorruit dus ook aan de onderkant al dichtgeplakt. Mooi of niet is een kwestie van smaak, maar dit is een ontzettend foute en levensgevaarlijke ontwikkeling. De industrie steekt miljoenen in het verbeteren van het zicht vanuit de truck op het overige verkeer om de veiligheid te verbeteren, en dan krijg je dit. 

Maar daar komt nog wat bij, want moderne trucks zijn voorzien van allerlei verplichte veiligheid- systemen zoals de Anti- Collision met actieve remingreep, het Lane guard systeem en het niet verplichte maar wel meestal aanwezige ACC. Al die hightech systemen werken met radarsystemen én camera's achter de voorruit. Met een verlengde zonneklep op een Volvo krijg je al constant een storingsmelding in je dashboard, maar met deze constructie werkt volgens mij niks meer. En pas op, het uitschakelen van dergelijke verplichte systemen kan bij ongevallen zelfs leiden tot gevangenisstraf, zo bleek onlangs in Duitsland. Klik hier voor dat verhaal.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…