De Telegraaf zet Aso-trucker in de kijker

Geplaatst door

Op Telegraaf.nl staat een dashcam filmpje van een vrachtwagen die een rijtje auto’s voorbij rijdt die braaf voor een rood verkeerslicht staan te wachten. De ‘Aso-trucker’ rijdt de auto’s voorbij en negeert het rode stoplicht wat als tijdelijke maatregel bij wegwerkzaamheden is neergezet.

Dat is een weinig subtiele actie van deze trucker, en de dashcam beelden laten duidelijk zien wat er aan de hand is. Wat de beelden niet laten zien is het beeld van de chauffeur zelf. Die zit hoog en kan vanuit die positie gewoon zien dat het verkeer van de andere kant al weer rood licht heeft. Het relatief korte wegvak is voor hem namelijk prima te overzien vanuit de hoge DAF cabine. Daarmee is het dus geen ‘levensgevaarlijke aso actie’ maar echt slim is het ook niet natuurlijk.

Dergelijke verkeerslichten die geplaatst worden bij wegwerkzaamheden worden gekenmerkt door de soms ongelofelijk lange wachttijden. Ook als het verkeer vanaf de andere kant al lang stil staat voor rood duurt het nog een hele tijd voordat je weer  groen krijgt. Dat moet beter kunnen, want zeker als je er vaker langs komt wekt dat ongelofelijk veel irritatie op. Vroeger stond er dan een vent met een bordje. Die kon zijn collega zien en de afsluiting aanpassen aan de verkeersdrukte. In Spanje zag ik ooit zo’n mannetje die je een rood-wit stokje gaf als je er als laatste door mocht. Als je dat na een paar bochten dat stokje aan zijn collega gaf dan wist hij dat je de laatste was, en dat hij het verkeer weer door kon laten. Dat is natuurlijk allemaal achterhaald en mensen zijn te duur, maar de vraag is wel om die stoplichten wat nauwkeuriger af te stellen.

Hiermee praat ik overigens beslist het gedrag van de chauffeur niet goed want dit kan natuurlijk echt niet. Bovendien moet je er als chauffeur bewust van zijn van dat iedereen tegenwoordig alles filmt en kan publiceren. Als dan de naam van je baas op de auto staat is dat een extra reden om geen gekke dingen te doen..