Engelse chaos door Brexit, Corona of de Fransen?

Geplaatst door

De chaos rondom de ferrycrossings en de tunnel naar het VK is dramatisch maar komt dat nou door de Brexit, het corona virus of door de Fransen die toch even hun spierballen laten rollen?

Natuurlijk was het al een bende door de massaal hamsterende Britten aan de vooravond van de Brexit. Met de politieke slangenkuil rondom dat drama is niemand blij, inmiddels volgens mij ook in Engeland zelf niet. Nu kwam daar nog even een gemuteerde versie van het gevreesde corona virus bij, en dat was voor de Fransen reden om alle verkeer stil te leggen. Dat was een bijzonder krachtig optreden van de Fransen, maar of het helpt? Om dat virus uit te bannen helpt het niet om de boten en de tunnel 48 uur te sluiten, dat moet je dan 48 dagen doen. Je moet je dan ook afvragen of de sluiting van de grenzen niet ook een beetje ingegeven was uit wraak voor de Brexit.

Het resultaat van het sluiten van de grenzen is een ongelofelijk drama voor al die duizenden chauffeurs die, verstoken van sanitaire voorzieningen of voedsel zich maar moeten redden. Ronduit schandalig, en dat vonden de politici ook. Nu is er na onderhandelingen op hoog niveau een deal gemaakt. Met een negatieve corona test resultaat op zak mogen de chauffeurs de overtocht weer maken. Keurig geregeld politici! Chapeau, dat probleem is opgelost en de heren kunnen rustig met kerstreces.

Terwijl de heren politici zich laten vollopen met wijn en zich tegoed doen aan het kerstdiner blijven duizenden chauffeurs echter gewoon staan waar ze staan want de boten zijn zwaar overboekt en ook de capaciteit van de kanaaltunnel is beperkt. Het schijnt dat er op de terminals testen worden afgenomen maar de uitslag laat een kwartier op zich wachten. Dat worden dus duizenden kwartiertjes en het lijkt er op dat die kerst thuis voor de meeste chauffeurs nog steeds niet in beeld komt. Echt schandalig!

Overigens wordt één ding wel heel erg duidelijk door deze chaos, en dat is dat Groot Brittannië voor levensmiddelen vrijwel volledig afhankelijk is van de door hun zo verguisde EU. Het land hangt letterlijk aan de tiet van Europa en ik vraag me dan ook af waar die Brexit toe gaat leiden. Ze kunnen zich wel afscheiden van Europa maar ze kunnen volgens mij onmogelijk zonder onze levensmiddelen.

Iep van der Meer