Fransen willen staken tegen gesloten truckstops

Geplaatst door

De sluiting, of de gedeeltelijke sluiting van wegrestaurants houdt de gemoederen bezig. In Nederland mag er niks open, afgezien van het sanitair, in Duitsland verschilt het per Bundesland en in Frankrijk zit alles op slot. Dat pikken de Fransozen echter niet, en zoals gebruikelijk dreigen ze daar naar het middel van stakingen.

Ook in Frankrijk wordt de horeca getroffen door de Coronacrisis. Restaurants moeten dicht op last van de regering waardoor beroepschauffeurs verstoken blijven van eten en zelfs sanitair. Dat is nog een stapje drastischer dan in ons land, waar het sanitair wel open blijft voor chauffeurs. De Franse werkgeversorganisaties zijn unaniem in de stelling dat een volledige sluiting niet kan en mag en zij dreigen dan ook met stakingen in het wegtransport.

Rustplaatsen zijn onmisbaar voor chauffeurs en er moeten speciale vergunningen worden verleend om aanvaardbare arbeidsomstandigheden te garanderen, aldus de bonden. De vakbonden staan ​​klaar om arbeiders te helpen hun rechten af ​​te dwingen als de regering niet toegeeft. "De winter komt eraan en onze collega's zouden een koude maaltijd in hun voertuigen moeten nuttigen, zonder toegang tot sanitaire ruimtes en vooral zonder de sociale interactie die de 'relais' kenmerkt - dat is niet acceptabel", aldus Patrick Blaise van de vakbond. CFDT-route. Ook de rustplaatsen zijn aangepast aan de situatie met strikte hygiëneregels.

Ondersteuning door werkgevers                                 

Chauffeurs zijn essentieel voor het goed functioneren van de economie. Dit is ook de mening van Unostra, de bond van de middelgrote werkgevers in Frankrijk. Ze willen niet dat hun werknemers worden teruggedreven in de onhoudbare omstandigheden van dit voorjaar. De vertaalde formule hiervoor is: Geen restaurants + sanitair = geen levering van goederen. Ook de werkgeversorganisaties FNTR, TLF en OTRE staan ​​achter de chauffeurs en eisen dat ze een warme maaltijd aan tafel geserveerd krijgen. Dat is "het minste wat de natie hun verschuldigd is", stond er in een persbericht.

De slagzin voor de acties is #OnRoutePourVous! Wat zoveel zegt als ‘Wij rijden voor jou’. Zonder chauffeurs is het niet mogelijk om 67 miljoen Fransozen van levensmiddelen te voorzien en zoals zo vaak in Frankrijk wordt het middel van stakingen niet geschuwd. Wordt vervolgd.