Iveco mogelijk alsnog verkocht aan Chinese truckbouwer

Blog
07-01-2021 | Door Tim de Jong

Het moederbedrijf van Iveco, CNH Industrial, heeft onderhandelingen hervat met het Chinese FAW om de vrachtwagentak van CNH, Iveco dus, te verkopen, meldt Reuters. Beide partijen braken onderhandelingen vorig jaar juli nog af, omdat FAW, een staatsbedrijf, te weinig zou bieden voor Iveco. Het bod bedroeg toen drie miljard euro.

Maar sinds kort voor de jaarwisseling sloten de EU en China een nieuw en uitgebreid handelsakkoord. Het zou kunnen dat dit aanleiding voor partijen was om opnieuw te onderhandelen. Reuters probeerde uit alle macht meer te weten te komen, maar niemand die is betrokken wil meer kwijt dan dat er weer gepraat wordt. Het gevolg is dat het aandeel van CNH meer waard werd op de beurs van Milaan. FAW is verreweg de grootste autofabrikant van China. Vrachtwagens worden gebouwd onder de naam JieFang.

Splitsing

Al langer is bekend dat CNH Industrial streeft naar een splitsing van het eigen bedrijf. De automotive tak zou dan worden verkocht, terwijl de industriële tak gewoon blijft. CNH Industrial zou ontevreden zijn over de structureel lage marge die de truckdivisie zou opbrengen. Ook de ultramoderne en grote dieselmotorenfabriek van FPT (Fiat Power Train) zou met Iveco mee verkocht worden.

Volgens betrokkenen zou FAW, dat in eigen land al samenwerkt met VW en Toyota, buiten China willen expanderen. Iveco zou dan een geschikte kandidaat zijn, zeker omdat het bedrijf een pionier is op het gebied van LNG, dat in China populair is als brandstof voor trucks, en natuurlijk vanwege de samenwerking met Nikola, om tot elektrisch aangedreven trucks te komen, is het niet met behulp van een batterij, dan wel een brandstofcel. Op zijn beurt moet Iveco zich binden met een partner, om mee te kunnen in het geweld van zijn grotere concurrenten, die ook nog eens gaan samenwerken op het gebied van waterstof, zoals de deal tussen Volvo en Daimler laat zien.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…