Kentekenplicht voor tractoren een goede zaak

Geplaatst door

Kentekenplicht voor tractoren een goede zaak

Instanties in  het wegtransport zijn blij met de aanstaande kentekenplicht voor tractoren. De maatregel komt op een moment dat bedrijven in bouwvervoer het water aan de lippen staat vanwege de stikstofcrisis.

De aanstaande kentekening van landbouwtractoren is een kwestie met een flinke voorgeschiedenis. Transport & Logistiek Nederland zegt al veertig jaar te lobbyen voor deze kentekenplicht. De reden is dat landbouwtractoren worden ingezet voor beroepsvervoer, en dan met name grondverzet in de bouwsector. Tractoren rijden met overvolle aanhangwagens met grond door het dagelijkse verkeer en zijn niet te controleren. Heeft de bestuurder een rijbewijs, hoe zwaar is de combinatie, hoe zit het met de remmen? Het is dus logisch dat deze ongekentekende vorm van wegvervoer straks niet meer kan.

Harder rijden

Ook de eigenaren van de landbouwtractoren hebben voordeel bij de maatregel. De invoering van de APK-plicht en de algehele kentekening wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor lbt’s en mmbs’en. Dit is gebeurd na uitvoerig overleg tussen overheden en stakeholders, waaronder TLN. De maximumsnelheid gaat van 25 naar 40 kilometer per uur. Dat geldt alleen als de constructie van deze voertuigen dat toelaat. 

Bij invoering van de nieuwe wet geldt voor alle nieuwe landbouwtractoren en getrokken materieel, naast de registratieplicht, dat ze een kentekenplaat moeten hebben. Voor reeds toegelaten lbt’s, mmbs’en geldt hetzelfde, net als voor getrokken materieel waarmee men harder kan en wil rijden dan 25 kilometer per uur. Voor getrokken materieel waarmee men maximaal 25 kilometer per uur kan of wil rijden, geldt registratieplicht en een volgplaat met het kenteken van het trekkende voertuig. Althans tot 1 januari 2025: dan moet ook dit materieel van een eigen kenteken voorzien zijn. De bedoeling is dat de nieuwe regels dit najaar van kracht worden.

Volgens TLN is Nederland zo ongeveer het laatste land in Europa dat overgaat tot deze maatregel.