Blog
07-03-2019 | Door Tim de Jong

Gisteren was dus het debat in de Tweede Kamer over de komende tolheffing voor trucks. Daarbij gaat het de belanghebbenden in het wegvervoer vooral om om zoveel mogelijk tolmunten te laten terugsluizen naar de branche om de vergroening, lees investeren in schonere maar duurdere trucks, te gaan financieren. 

De truckbranche reageert al 'opgelucht' en 'is blij' dat de minister dit wil laten onderzoeken. Maar dan zijn we er nog niet hoor. Het gaat Cora vooral om de centjes en als de sommetjes niet kloppen, dan gebeurt er ook niks. Kijk maar even hoe het gaat met rekeningrijden. Aan alle kanten is bewezen hoe heilzaam dit is tegen files, hoe rechtvaardig, hoeveel schoner. Maar nee, de VVD is aan de macht, dus we laten het oude systeem in stand: weggebruikers mogen over honderden kilometers (vanochtend 537)  blijven aanschuiven. Want als bijvoorbeeld de heffing voor trucks er komt, dan boekt het ministerie meteen een 'voorziening' in van 53 miljoen, omdat er minder trucks zullen gaan rijden, zoals we allemaal graag willen. De tolheffing leidt tot efficiënter gebruik van het bestaande wagenpark, waarvan vandaag nog altijd 55% leeg rijdt.

Frans voorbeeld

In plaats van te blijven kauwen op het oude riedeltje met bedaagde belastingwetten, is het hoog tijd voor iets nieuws. Dat de mobiliteitsbelastingen niet langer houdbaar zijn, moge duidelijk zijn. Dus waarom niet de vliegtuigtickets belast, de handel in aandelen en dan vooral de volautomatische handel daarin en natuurlijk een belasting voor de veel te machtige techreuzen in de social media wereld? Dààr zit veel meer geld, da's een ding dat zeker is en daar is geen sprake van een rechtvaardige belasting, want die is er helemaal niet. Zo graaft Cora met haar collega's het eigen begrotingsgraf. De focus is steeds gericht op groei, zoals bijvoorbeeld Schiphol,maar dat passagiers geen belasting betalen over hun vliegticket, is een feit dat onrechtvaardig is, en dat wordt genegeerd. Facebook en Google sluizen voor miljarden ongehinderd door Nederland, want belasting betalen hoeft hier toch niet, in andere landen wel. Wil Europa komen tot een gezamenlijke vuist tegen deze onrechtvaardigheid, dan ligt Nederland dwars, want er zijn enkele banen mee gemoeid, een aantal dat niet in verhouding staat tot de schade die wordt aangericht. De Franse begrijpen dit en  ze geven maar vast het goede voorbeeld. Wanneer volgt Nederland? Totdat er iets gebeurt, groeit de kloof tussen arm en rijk ongehinderd voort.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…