Tautliner als soortnaam

Geplaatst door

Veel chauffeurs praten over hun 'Tautliner' als je ze vraagt waar ze mee rijden. Dat is heel apart, want meestal is dat namelijk helemaal niet het geval. Sterker nog, 'Tautliners' zijn in ons land behoorlijk zeldzaam.  

De verwarring komt doordat de merknaam 'Tautliner' verward wordt met de soortnaam 'Schuifzeil oplegger.' Dat laatste is namelijk wat het is, terwijl 'Tautliner' een merknaam is. Eigenlijk is het dan ook net zo iets als dat je iedere 4x4 een 'Jeep' noemt. Op zich is dat helemaal niet erg maar maar onlangs dook de term 'Tautliner' zelfs al onterecht op in een tekst van een vakblad. Daarom leg ik het hier gewoon nog een keer uit:

Tautliner is het merk schuifzeilen van het Britse Boalloy en het bijzonder er aan is dat de spanners aan spanbanden zitten die doorlopen aan boven toe. De pockets in de zeilen zorgen er voor dat de Tautliner zeilen er altijd wat rommelig uit zien. Toch schijnt het uit voor de ladingzekering beter te zijn dan de opgepopnagelde spanners die wij gewend zijn.